Mesec u Raku predstavlja sva ona osećanja koja se vezuju za materinstvo, nežnost, ljubav, davanje i brižnost, a kada je Mesec pun, emocije su uvećane, nabujale, narasle i prete da se preliju. 

Prema njima je najbolje da se ophodite polako i pažljivo, da pokušate da ih pratite i kontrolišete. Budete svesni da može doći do erupcije osećanja, do uzbuđenja i snažnih impulsa koji će pokušati da se suprostave jakom raciju i svesti. Njih može izazvati i neki autoritet, ko je zaštićen,  u pozadini ili skriven u tajnosti. To može biti i neko ko ima moć, na poziciji je ili ima autoritet neke vrste, to može da bude i roditelj, ili neka druga osoba koja utiče na vas. Ona je u simbolici konjukcije Sunca i Plutona u Jarcu.

To može da bude i slika odgovornog, moćnog, uticajnog oca, jer će Sunce biti u konjukciji sa Plutonom u Jarcu i majke, osećajne, intutivne, suptilne, pri čemu oni stoje jedno naspram drugog, različiti su i u napetom odnosu, ali i on može da se transformiše, promeni. 

Mesec u Raku je taj koji može da pokrene pozitivna osećanja, ili negativna, u zavisnosti od toga koliko vladate sobom i koliko ste sposobni da pomirite sukob osećanja i razuma. Mekoćom, nežnošću, dobrotom, davanjem, negom, ili lečenjem može se umanjiti, ili omekšati, ili suzama otopiti ledena hladnoća i tvrdoća nekog u vašoj okolini: bilo oca ili šefa, ili neke druge uticajne  ili moćne osobe. Samo je potrebno da pristupite tome suptilno.

Astro saveti za sve horoskopske znake: kako da 2015. godina bude srećna za vas...

To nije lako, posebno jer Uran iz Ovan pravi dvostruki kvadrat, sa Suncem u Jarcem i Mesecom u Raku. Ova energija izaziva napetost i uzbuđenje i dobro bi bilo da pokušate da se aktivirate u traženju načina da se opustite.

Već od 4. januara 2015. godine, napetost raste a obilje energije bilo bi dobro da koristite za aktivnosti pre svega vezane za dom i porodicu. Vreme je da završite sa nekim aktivnostima do 15. 57. minuta 4. januara, kako biste se od tada, pa do 5. januara u 16.53 opuštali i odmarali, jer je ovo nepovoljan dan za aktivnosti. 

Posebno je dobro da izbegavate grupe ljudi,ili masu, jer će se tada lako širiti negativna osećanja. Pun Mesec u Raku utiče jako na kolektivno nesvesno. U masi lako može doći do ekcesa, kojih je za vreme punog Meseca više, a u znaku Raka, obilje emocija, veća osetljivost, strah i negativna osećanja mogu lako da se pokrenu.

Pun Mesec u Raku posebno može da utiče na porodične odnose i da tu unese mogućnost konflikta  koji čak mogu da izazovu i prave porodične drame, a u retkim slučajevima i tragedije.

Saturn u Strelcu, koji utiče na Sunce u Jarcu (dispozitor) je – na sreću – u  povoljnom aspektu sa Venerom u Vodoliji, pa savest i osećaj za moralno ponašanje mogu da ublaže nekontrolisane reakcije i pomire suprotnosti. To može da bude i preko nekih osoba, bilo starijih, bilo predstavnika zakona...

Šta vam poručuje kineski horoskop: januar 2015. godine...

Napetost će se posebno osetiti u onoj kući u kojoj vam je pun Mesec i onoj gde je Sunce. Upravo tu treba da postupate obazrivo, da izbegavate sukobe i nastojite da reagujete što smirenije i pokušate da budete prilagodljivi i popustljivi, kako ne biste inaćenjem izazvali pogoršanje neke veze ili prekid. Emocije će biti drastično pojačane, moguća su emotivna iznenađenja i šokovi, osećaj pritiska, irtiranost, povređenost ega.

Pun Mesec utiče na pojačan nemir, nesanicu, psihičku osetljivost i zato je dobro da uz neku opuštajuću muziku, kupanje, odmor, meditiranje i druge vama dostupne načine se opuštate i čuvate energiju od 4. januara oko 16h pa do 5. januara u 17h, kada je 15. lunarni dan.

Da biste izbegli zdravstvene probleme, posebno stomačne, ali i psihičke tegobe, promenite ishranu. Pojačajte čvrstu i toplu hranu, a smanjite unos tečnosti i slatkiša, ali i voća.

Dobar je trenutak da pokušate da odbacite neku lošu naviku, jer je za to izuzetno povoljno vreme 15. lunarni dan, vreme kada se najviše oseća uticaj punog Meseca i kada se on na dobar način može iskoristiti tako što ćete napustiti neku lošu naviku ili korigovati neku svoju negativnu osobinu. Pokušajte i videćete kako to može da promeni vaš život na bolje.

Energija punog Meseca je velika i može se ako se hoće iskoristi na dobar način. Mesec u Raku recimo je povoljan da krenete sa odvikavanjem od pića.

Numerologija za 2015. godinu: izračunajte bioritamski broj i saznajte šta vam poručuje...

Ono što on može doneti su i snažna mašta, apstraktni strahovi, tendencija ka neraspoloženju, depresivnost, melanholija, vraćanje u prošlost. Sada kada to znate, upotrebite sve što vam je na raspolaganju, kantarion, nanu, lavandu, koje su dobre za smirenje.

Ako ne uspete da zaspite, budite svesni da je to zbog punog Meseca i ne nervirajte se. Pustite neku laganu muziku i opustite se uz nju. Pun Mesec će biti u 5h 54 minuta na 14. stepenu Raku i osetiće ga najviše Rakovi rođeni u periodu od 2. do 10. jula i osobe rođene na početku januara, u znaku Jarca od 1. do 9. januara, a zatim i u znaku Ovna prvih dana aprila i početkom oktobra, u znaku Vage, kao i svi oni koji imaju neku planetu posebno od 10- 18. stepena kardinalnih znakova.

Astrolog i bioenergetičar: Svetlana Milenković-Filipović