Energetska psihologija kao moderna grana psihologije duže od dve decenije osvaja kako terapeute tako i sve one koji se bave radom na sebi i svom okruženju. Uz pomoć tehnika energetske psihologije možemo za samo nekoliko minuta da promenimo raspoloženje od ljutnje do smirenosti. 

PROČITAJTE VIŠE:OVE TOKSIČNE MISLI TREBA DA ZABORAVITE: evo kako da se oslobodite nezdravih emocija

– Energetska psihologija pripada porodici integrativnih pristupa psihoterapiji, a njene metode su posebno usavršene tokom poslednjih 35 godina u modernoj kliničkoj psihološkoj praksi, u radu sa više miliona klijenata širom sveta.

Specifičnost energetske psihologije je njena izuzetno brza delotvornost, koja je zasnovana na tome što se uz znanja iz zapadne psihologije kombinuju i praktično primenjuju znanja o energetskoj strukturi ljudskog tela, kao i o povezanosti uma i tela – kaže dr Lea Imširagić. Naša sagovornica je magistrirala na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu na katedri za fiziologiju u oblasti magnetobiologije. Završila je akupunkturu na IASC u Beogradu i član je Američke asocijacije za energetsku psihologiju ACEP (The Association for Comprehensive Energy Psychology), kao i predstavnik ove organizacije za Srbiju. Takođe je sertifikovani Bahov praktičar i tvorac astrološkog sistema isceljenja „Energetska astrologija“.

Energetska psihologija ima jednostavne ali vrlo delotvorne tehnike, koje mogu za svega nekoliko minuta da dovedu određeni hormon u ravnotežu, a time i naše raspoloženje, ponašanje kao i način na koji mislimo. Jer, misli izviru iz emocija, pa kada se osećamo relaksirano, bez straha i puni samopouzdanja, tada su nam i misaoni tokovi najfunkcionalniji.– Konkretno, delovanjem na određene tačke na telu lupkanjem na njih izazivamo određeni efekat koji se prenosi duž energetskih kanala, meridijana čime se prekida uobičajeni misaoni obrazac briga i strahova, a to nam omogućava da umesto ponavljanih misli dođemo do uvida.

Često se dešava, kada idemo k novim iskustvima, da se aktivira deo mozga koji proizvodi strah, što dovodi do odlaganja naših akcija pa i do odustajanja. To možemo izbeći laganim lupkanjem na tački meridijana bubrega, koja se nalazi odmah ispod ključne kosti minimum 2-3 minuta, čime dovodimo do balansa hormone nadbubrežnih žlezda – hormon straha adrenalin i hormon stresa kortizol, te vrlo brzo, kada se smanji intenzitet straha, naša blokada prerasta u leptiriće i uzbuđenje za novu stvar – objašnjava dr Lea Imširagić. 

Energija je osnovna gradivna materija, primarni element koji povezuje um, emocije i telo. Rad s klijentima podrazumeva energetske konsultacije i terapije sa ciljem da se otkriju mesto i uzrok energetske blokade, otklone svi disbalansi, a zatim radi na postizanju punog potencijala koji svako u sebi nosi. Primena je veoma široka, može da utiče na različita mentalna stanja (poremećaj koncentracije, opsesivne misli), emotivna stanja (tuga, žalost, posttraumatski stresni poremećaj, anksioznost, nedostatak samopouzdanja) kao i fizička stanja (visok krvni pritisak, zapaljenja, čir na želucu). 

– Energetska psihologija podrazumeva kognitivnu metodu razgovora u kom je potrebno navesti klijenta da uđe u sebe, u sopstveno energetsko polje i da se uživi u problem koji želi da reši. Ovo važi i ukoliko se radi o emotivnom problemu, traumatskom sećanju ili aprosto o nečemu što neko želi da postigne. 

Ukoliko se radi o konkretnom postignuću (npr. želi da osvoji zlatnu medalju u trčanju), potrebno je navesti klijenta da se uživi u cilj. Naš zadatak jeste da klijenta vodimo ka tome da oseti u svom telu kao da je već osvojio tu medalju ili pak, ako postoji neko ograničavajuće uverenje na tom putu, da ga energetskim tehnikama uklonimo, tako da ima i na nivou uma i tela pobednički osećaj, koji je pokretač da uradi sve što je potrebno da ide ka željenom cilju – navodi naša sagovornica.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna