Palete senki, četkice, vešti i precizni pokreti i pregršt ideja prečica su do malih umetničkih dela. Ona nisu trajna, pomalo se skrivaju ispod obrva i očaravaju samo do odlaska na spavanje, ali to im ne umanjuje moć. Mlada umetnica Svetlana Stanković, studentkinja prve godine Visoke poslovne škole u Leskovcu, u slobodno vreme bavi se šminkanjem i oslikavanjem kapaka. Tako na očima začas ožive klovnovi, irvasi, veštice i apstraktni motivi, ali i cvetovi i srca, zavisno od trenutne inspiracije. Zanimalo nas je kako nastaju ovi pokretni crteži.

PROČITAJTE JOŠ: HIT ŠMINKA ZA JESEN 2018: kako da nosite ajlajner na nov način (FOTO)

- Šminkanjem sam počela da se bavim u prvom razredu srednje škole. Zapravo, i pre toga sam bila veliki ljubitelj senki, četkica i ruževa, ali sam tada rešila da naučim nešto više. Pošto sam od malih nogu volela crtanje i imala dara za to, nije mi bilo teško da umesto bojica koristim senke za oči. Privlači me igra bojama, pa je tako i ideja da se oprobam u bodi artu došla spontano. Htela sam da uradim nešto novo. Poznate motive i likove najpre sam nacrtala na svom oku, a prva inspiracija bila mi je Noć veštica. Nakon iscrtavanja Halloween simbola oprobala sam se u slikanju likova iz horor filmova i tako je sve počelo - priča mlada umetnica.

Svoj urođeni dar Svetlana je nadogradila na profesionalnom kursu šminke koji je uspešno završila.

- To mi je zaista bilo divno iskustvo. Otišla sam s velikim predznanjem zahvaljujući brojnim tutorijalima koje sam pratila na internetu. Uzor mi je Lisa Eldridž, poznata britanska šminkerka. Prateći njene video-snimke na Jutjubu, slušala san savete i savladala mnoge trikove. Pošto su mi skoro sve tehnike već bile poznate, na kursu sam ih poboljšala i usavršila. Za bodi art koristim regularnu šminku koju bih inače koristila za bilo koji make up look. Jedino su alatke drugačije. U pitanju su četkice za crtanje na noktima, jer su najtanje i omogućavaju precizno i lako iscrtavanje i najsitnijih detalja - otkriva naša sagovornica.

KOJI JE BIO NAJVEĆI SVETLANIN IZAZOV DO SADA PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

PageBreak

Svetlana najčešće šminka sama sebe, a prvi model joj je bila sestra. Otkriva nam kako bi volela da ovom vrstom umetnosti počne da se bavi profesionalno.

- To mi je već godinama najveća želja. Posle završenog kursa šminkanja i sticanja sertifikata još bliže sam tom cilju. Zahvaljujući društvenim mrežama, mnoge devojke su videle moje radove, neke su me i pozvale da ih našminkam i prošlo je odlično. Zadovoljne su, što mi mnogo znači. Ipak, moram priznati da naše devojke nisu dovoljno smele da na kapcima ponesu nešto neobično, tamno ili pak šareno - kaže Svetlana.

Inspiraciju za rad mlada umetnica pronalazi u svemu što je okružuje.

- Društvene mrežu su takođe nepresušan izvor inspiracije. Nekada isprobam to što vidim, a nekada kombinujem od svega po malo. Za crtanje na kapcima inspiracija mi je najčešće neki sezonski događaj ili praznik kao što su Noć veštica, Nova godina, Božić, Dan zaljubljenih, rođendan ili maskenbal,  jer su to ipak posebne prilike kada se takvi crteži najčešće i nose. Moj najveći izazov do sada bilo je crtanje poznatog klovna Penny Wise pošto je to  prvi lik koji sam nacrtala - kaže Svetlana.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna