Pitale smo Jagodu Jorgu koju zimnicu preporučuje: Kako je najbolje da se jede ajvar, a kako kiseli kupus

Profesorka dr Jagoda Jorga preporučuje i ajvar i kiseli kupus u ishrani - evo kako i zašto!

Shutterstock , Youtube / K1

Postoji mnogo vrsta ajvara: blagi, ljuti, domaći - sa patlidžanom ili od "čistih" paprika, ali ove godine potrošači misle da postoji samo jedan - papreno skup.

Zbog visoke cene paprika, potrebno je dosta novca i da se spremi onaj "domaći", kod kuće, a nabavka kupovnog ajvara predstavlja veliki trošak. Sličnu brigu potrošači brinu i kad je u pitanju kiseli kupus, jer je i cena sirovog kupusa veoma visoka.

Pitali smo prof. dr Jagodu Jorgu koliko su ove dve omiljene zimske salate važne u našoj ishrani - kakva je njihova nutritivna vrednost.

"Pod jedan, to je crvena paprika koja u svega 40 kalorija sadrzi fantastične količine vitamina A - na nivou 200 odsto dnevnih potreba i još neverovatnije količine vitamina C na nivou 400 odsto dnevne potrebe i to ne nestane ni pri procesu spravljanja ajvara", kaže dr Jorga. Po njenim rečima, najbolji je takozvani letnji ajvar koji se sprema bez ili sa jako malo ulja.

Shutterstock  

"U suštini je pitanje dodatog ulja osnovni element koji definiše da li ajvar može da se koristi zaista u izobilju ili samo po malo kao namaz. Pored ajvara, tipičan odlični biljni namaz bio bi i pindžur i ja ih gotovo svakome preporučujem", kaže naša specijalistkinja za ishranu.

Ona podseća da je i kiseli kupus jedna od namirnica koja treba da bude na jelovniku gotovo svaki dan u zimskim i ranim prolećnim mesecima.

"To je jedna od retkih probiotskih namirnica - ono kad vam prepišu probiotik - a vi lepo, svakodnevno, pojedite kiseli kupus kao salatu. Jedini problem može biti relativno velika količina soli", kaže dr Jorga, ali i za njega ona ima lako rešenje: "Držite kupus u većem sudu sa vodom pa ga isperite pre upotrebe. I još nešto - ne dodajte so u sarmu ili podvarak!"

Shutterstock  

Profesorka Jorga upozorava da turšija, zbog načina pripreme, koji podrazumeva upotrebu sirćeta i soli, nije isto što i kiseli kupus, te je treba koristiti "začinski" uz neko drugo sveže povrće.

Da biste uravnotežili kućni budžet, a osigurali kvalitetnu ishranu, dopunite je i drugim namirnicama. Kao "zvezdu" zimske sezone, dr Jorga preporučuje bundevu, zahvalnu zbog niske kalorijske vrednosti i raznovrsnosti upotrebe - jedite je pečenu u rerni, skuvanu u čorbi ili se zasladite bundevarom. Pročitajte i recept za makedonski ajvar - zovu ga "kralj zimnice".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

POBEDNIK TAMIČENJA U SPREMANJU AJVARA OTKRIO TAJNU SAVRŠENOG RECEPTA! Samo jedno je važno, sve ostalo je stvar ukusa  kurir televizija