NEIZLEČIVA BOLEST SE JAVLJA OD 20. DO 40, A TEŠKO SE OTKRIVA: Žene ugroženije, najteže je kad čuju dijagnozu

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze obeležen je 30. maja, a stručnjaci su istakli sve probleme sa kojima se pacijenti suočavaju. Psihološka podrška je posebno bitna, naročito kada čuju dijagnozu.

Shutterstock

Zdravlje osoba koje pate od multiple skleroze ne može se vratiti u potpunosti, ali danas postoje brojne terapije koje olakšavaju život sa ovom bolešću. Multipla skleroza je hronična neurološka bolest i najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali može da se manifestuje u bilo kom životnom periodu. Češće oboljevaju žene, a tok bolesti je nepredvidiv. 

Svima koji vode ovu tešku borbu izuzetno je značajna podrška okoline, pa je tako još pre 50 godina u Srbiji osnovano Društvo multiple skleroze, koje je oslonac mnogim pacijentima. Razne radionice, savetovališta, konferencije, brošure, edukativni spotovi i svečane akademije su tu da ohrabre sve koji su se suočili sa ovom dijagnozom. 

Oko 60% pacijenata je na nekoj od terapija, koje mogu da pomognu pacijentima da poboljšaju kvalitet života, a veliki značaj ima i adekvatno praćenje stanja svakog pacijenta od strane stručnjaka. 

Doktorka Jelena Drulović, neuruolog Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, ističe koliko je važno da svi stručnjaci budu posvećeni borbi sa ovom bolešću i da temeljno rade na tome da se stanje pacijenata popravi što je više moguće. Stručnjaci su bazirani na to da se uskoro i u Srbiji ovoj bolesti pristupi u okviru multidisciplinarnog tretmana, što može da se ostvari pri Univerzitetskim centrima. 

"To bi podrazumevalo da se o pacijentima brinu neurolozi, medicinske sestre koje se posebno bave multiple sklerozom, ali i drugi zdravstveni radnici", istakla je doktorka povodom Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze koji se obeležava 30. maja.

Sami pacijenti znaju koliko im je važno da ih neko sasluša i da imaju sa kim da podele sve probleme sa kojima se suočavaju tokom teške borbe, a najteži je svakako momenat kada čuju svoju dijagnozu. Sa ciljem da pruži ovaj tip podrške, osnovano je i psihosocijalno savetovalište u okviru Društva. 

"Uloga savetovališta je naročito važna u periodu po saopštavanju dijagnoze i procesu prihvatanja bolesti kao i svim drugim prelomnim životnim tačkama koje mogu biti rizične po osobe koje žive sa multiplom sklerozom i njihove porodice. Osnažiti osobe koje žive sa ovom bolešću, ali i njihove porodice, na način da mogu kreirati svoj život kako žele bez obzira na moguća ograničenja bolesti, jeste ideja koja nas je vodila i koja će nas i dalje voditi", rekla je Vanja Taleski, psihoterapeut u savetovalištu za multiple sklerozu.

Pružite podršku osobama iz okruženja koje se bore sa ovakvim ili sličnim problemima i pokušajte da na taj način olakšate i njima i njihovoj porodici teške trenutke, jer takvi koraci, iako naizgled mali, mogu mnogo da pomognu svakoj osobi.

Pogledajte i koja glumica se bori sa multiple sklerozom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"OSETILA SAM DA MI TRNE PRVO NOGA, PA RUKA..." Jelena već dve godine živi s multipla sklerozom, ALI NEMA NIKAKVIH POTEŠKOĆA  Kurir TV

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.