OVU HRANU JEDEMO DA BI SE OSEĆALI BOLJE, A MOŽE DA POGORŠA DEPRESIJU: 6 namirnica sa kojima treba biti veoma oprezan

Neke promene dešavaju se na hemijskom nivou, usled štetnog delovanja sastojaka iz ovih omiljenih namirnica, koje na kraju mogu da pogoršaju raspoloženje i depresiju.

Shutterstock

Ako ste skloni melanholiji ili depresiji, nauka sugreriše da pokušate da smanjite unos određene hrane, za koju su neke studije pokazale kako može da pokvari raspoloženje i dodatno pogorša depresiju.

Krofne

Ova divna mekana peciva sa slatkim glazurama i šarenim mrvicama koje vas mame na oko, obično su pune trans masti, ta koje se veruje da mogu da izazovu negativne biološke reakcije koje povećavaju rizik od promene raspoloženja. Ishrana sa visokim sadržajem trans masti može povećati rizik od depresije, piše WebMD.

Pomfrit

Nije problem u krompiru - već u soli. Dijete sa visokim sadržajem natrijuma izazivaju nadimanje koje, iako tehnički ne mora biti medicinski problem, može vas dovesti u loše raspoloženje. Ako ipak pojedete nešto baš slano, pijte puno vode nakon obroka.

Foto: Shutterstock 

Kafa

ako ne postoji definitivna veza između kofeina i depresije, ovaj popularni stimulans može pogoršati nesanicu, nedostatak sna i anksioznost zbog nesanice, mogu pojačati simptome depresije, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo. Pokušajte da se ograničite na jednu šolju kafe dnevno i da je popijete što ranije u toku dana.

Alkohol

Previše alkohola može potpuno da poremeti vaše raspoloženje. Prema Kraljevskom koledžu psihijatara, alkohol može izazvati neravnotežu u vašem mozgu na hemijskom nivou, povećavajući tako rizik od depresije. Štaviše, preterano uživanje u alkoholnim pićima, može izazvati društvene probleme, što rezultira izolacijom koja može dovesti do depresije. Takođe, sam mamurluk može biti uzrok lošeg raspoloženja i anksioznosti. Pokušajte da se ograničite na jednu do dve čaše vina uveče, najviše dva puta nedeljno.

Shutterstock  

Prerađena hrana

Ako je verovati rezultatima istraživanja objavljenim u britanskom Psijatrijskom žurnalu, česta konzumacija prerađene hrane povezana je sa povećanim rizikom od depresije.

Gluten

Ako imate celijakiju, konzumiranje glutena, proteina koji dolazi iz pšenice i žitarica kao što su ječam, raž i ovas, može izazvati velike promene raspoloženja, pored opasnih napada na tanko crevo. Ali, prema pisanju sajta Celiac, koji se bavi ovim stanjem, mnogi ljudi mogu imati netoleranciju na gluten, a unošenje glutena može povećati rizik od depresije. Da li je to slučaj i kod vas, poverite tako što ćete izbaciti glutenske namirnice iz ishrane na 7 dana.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"ČESTO SE DEPRESIJA MASKIRA U TELESNE SIMPTOME" Dr Đorđević: Nemate snage da ustanete, a sve vreme se osećate krivim! URADITE OVO  Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna/B.S.