Ako ste skloni melanholiji ili depresiji, nauka sugreriše da pokušate da smanjite unos određene hrane, za koju su neke studije pokazale kako može da pokvari raspoloženje i dodatno pogorša depresiju.
Krofne
Ova divna mekana peciva sa slatkim glazurama i šarenim mrvicama koje vas mame na oko, obično su pune trans masti, ta koje se veruje da mogu da izazovu negativne biološke reakcije koje povećavaju rizik od promene raspoloženja. Ishrana sa visokim sadržajem trans masti može povećati rizik od depresije, piše WebMD.
Pomfrit
Nije problem u krompiru - već u soli. Dijete sa visokim sadržajem natrijuma izazivaju nadimanje koje, iako tehnički ne mora biti medicinski problem, može vas dovesti u loše raspoloženje. Ako ipak pojedete nešto baš slano, pijte puno vode nakon obroka.
Kafa
ako ne postoji definitivna veza između kofeina i depresije, ovaj popularni stimulans može pogoršati nesanicu, nedostatak sna i anksioznost zbog nesanice, mogu pojačati simptome depresije, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo. Pokušajte da se ograničite na jednu šolju kafe dnevno i da je popijete što ranije u toku dana.
Alkohol
Previše alkohola može potpuno da poremeti vaše raspoloženje. Prema Kraljevskom koledžu psihijatara, alkohol može izazvati neravnotežu u vašem mozgu na hemijskom nivou, povećavajući tako rizik od depresije. Štaviše, preterano uživanje u alkoholnim pićima, može izazvati društvene probleme, što rezultira izolacijom koja može dovesti do depresije. Takođe, sam mamurluk može biti uzrok lošeg raspoloženja i anksioznosti. Pokušajte da se ograničite na jednu do dve čaše vina uveče, najviše dva puta nedeljno.
Prerađena hrana
Ako je verovati rezultatima istraživanja objavljenim u britanskom Psijatrijskom žurnalu, česta konzumacija prerađene hrane povezana je sa povećanim rizikom od depresije.
Gluten
Ako imate celijakiju, konzumiranje glutena, proteina koji dolazi iz pšenice i žitarica kao što su ječam, raž i ovas, može izazvati velike promene raspoloženja, pored opasnih napada na tanko crevo. Ali, prema pisanju sajta Celiac, koji se bavi ovim stanjem, mnogi ljudi mogu imati netoleranciju na gluten, a unošenje glutena može povećati rizik od depresije. Da li je to slučaj i kod vas, poverite tako što ćete izbaciti glutenske namirnice iz ishrane na 7 dana.
BONUS VIDEO
Tekst: Lepa&srećna/B.S.