ZA LOŠ IMUNITET NISU KRIVI SAMO HAMBURGERI: Hrana koja izaziva "vanredno stanje" u organizmu

Kada smo na pragu promene godišnjih doba neophodno je da posebno povedemo računa o imunitetu.

Shutterstock


Sa početkom jeseni, moramo posebno da povedemo računa o svom imunitetu. Vitaminski kompleksi i čaj sa limunom neće, ipak nas neće zaštititi od prehlade ako jedemo hranu koja slabi imunitet. Stručnjaci savetuju da sa jelovnika uklonimo štetne namirnice kako bi period virusa i prehlada prošao što bezbolnije.

"Brza hrana dovodi organizam u vandredno stanje i može izazvati alergije, ali i dijabetes", podsećaju lekari i navode da nisu "zabranjeni" samo hamburgeri i pomfrit.

"Šećer i konditorski proizvodi pogoršavaju imunitet i stvaraju idelano okruženje za reprodukciju bakterija. Konzumacija prerađene hrane takođe slavi odbrambeni odgovor organizma", podsećaju lekari.

Strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga, nedavno je u razgovoru za portal "Lepa i srećna" otkrila koje namirnice treba uvrstiti u jesenji jelovnik.

Jabuke
Pored izdašne količine vitamina C, jedna jabuka sadrži oko 20 procenata preporučene dnevne doze vlakana, što može unaprediti zdravlje creva, smanjiti krvni pritisak i čak pomogne u smanjenju rizika od gastrointestinalnih bolesti i raka.

Cvekla
Obavezna za one koji teže vežbanju i ljude sa srčanim oboljenjima, cvekla je bogata neorganskim nitratom, jedinjenjem koje telo pretvara u azot oksid. Zauzvrat, azot oksid proširuje krvne sudove, povećava protok krvi i poboljšava kardiovaskularnu funkciju. 

Prokelj
Prokelj sprečava nastanak malignih ćelija zahvaljujući sadržaju sulforafana, moćne fitohemikalije. Ali, za razliku od kupusa prokelj je i dobar izvor proteina. Jedna šolja sadrži 3 grama.

Kesten
Kesten je zapravo nutritivno sličniji integralnim žitaricama nego drugim orašastim plodovima kao što su bademi i orasi. Bogat je vitaminom C i složenim ugljenim hidratima, a sadrži malo masti i manje kalorija po gramu u poređenju sa drugim orašastim plodovima.

Bundeva
Bundeva sadrži beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A. Šolja kockica sirove bundeve obezbeđuje oko 55 procenata dnevnih potreba za vitaminom A. Iz bundeve dobijamo i kalijum i vitamin C.

Brokoli

Brokoli sadrži sulforafan, jedinjenje koje može zaštititi od raka. Sadrži vitamine C i K i bogata je vlaknima.

Kruška
Ova jesenja voćka bogata je vitamininom C i kalijimom koji reguliše rad srca i omogućuje da mišići i nervi vrše svoju funkciju.

Izvor: Lepa&Srećna