Koliko često je krompir na vašem stolu za ručak ili večeru? Nutricionisti kažu, kod većine ljudi - previše često.
Ovo izuzetno hranljivo povrće spremamo na milion načina, a obično nismo svesni koliko je ono bogato ugljenim hidratima. Posebno je opasno to što je reč o vrsti ugljenih hidrata koju telo brzo vari, pa zato šećer brzo skače u krvi a time i insulin. Zatim sledi njihov oštar pad.
Biohemijskim rečnikom rečeno, krompir ima izuzetno visok hipoglikemijski indeks. Što se brže iz hrane stvori šećer u krvi, to je veći udar na njegov regularni nivo i zato svi koji jedu mnogo krompira imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2.
Na duže staze, ovakva ishrana može da dovede i do srčanih oboljenja kao i do gojaznosti. Jedno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Medicinskom časopisu Nove Engleske pratilo je oko 120.000 ljudi tokom 20 godina, poredeći male razlike u njihovim navikama u ishrani. Otkriveno je da oni koji često jedu krompir dobiju između 2,5 i 6 kilograma telesne težine na svakih četiri godine.
Obrnuto, oni koji su smanjili njegov udeo u ishrani, gubili su kilograme, baš kao i oni koji bi krompir zamenili nekim drugim povrćem.
Naravno, postavlja se pitanje - koliko je to "mnogo" krompira? Istraživači smatraju da je to oko četiri puta nedeljno, dok recimo krompir možete jesti par puta mesečno bez ikakve brige da će imati negativne posledice na zdravlje.
Izvor: Lepa&Srećna