Tokom leta se redovno povećava broj slučajeva trovanja hranom, a često tome doprinose i same domaćice. Kad skuvaju veću količinu nekog jela i planiraju da ga čuvaju u frižideru ili zamrzivaču, redovno ga ostave na kuhinjskom stolu da se dobro ohladi.
Međutim, ako je vrućina, hlađenje dugo traje i za to vreme se u hrani može razviti dosta mikroba.
Najveći broj bakterija koje se razvijaju na hrani najbrže se razmnožavaju na temperaturi između 32.2 i 43.3C stepeni. Bakterijama je potrebna i vlaga, takođe prisutna u letnjim mesecima. Pod ovakvim uslovima, mikroorganizmi će se razviti izuzetno brzo, a oni mogu biti odgovorni za trovanje hranom.
Ako pokvarite stomak, simptomi će se razviti u roku od 6 do 12 sati. Oni uključuju:
- mučninu
- povraćanje
- vodenu ili krvavu stolicu
- gubitak apetita
- bol i grčeve u stomaku
- drhtavicu
- slabost
- gubitak apetita
- tamnu mokraću.
Ove tegobe obično prolaze u roku od nedelju dana, a savetuje se dijeta - lagana hrana, mirovanje kao i pažljiva hidratacija - po kašičica-dve blago čaja na svakih pet minuta.
Da bi se izbeglo trovanje hranom, neophodno je da se jela što brže ohlade nakon kuvanja, a ne da ostanu na sobnoj temperaturi. Kad skinete šerpu sa šporeta, neko vreme možete da pričekate, a onda sipajte jelo u druge posude.
Ako ćete deo jela da zamrzavate, odmah podelite količinu na više posuda. Spustite ih u šerpu sa ledenom vodom, a čim budu mogle u frižider, odmah ih stavite na hlađenje. Najgora praksa je da šerpa sa jelom ostane na šporetu i čeka ukućane da - kako koji stigne - ručaju jedan po jedan.
Takođe, obratite pažnju na odmrzavanje - nipošto to ne radite na sobnoj temperaturi, već činiju sa jelom stavite u frižider i povremeno promešajte jelo da se brže ohladi.
Budite oprezni sa hranom koju spremate napolju - riba, meso i naročito jela od mlevenog mesa kao što su ćevapčići i pljeskavice - na roštilju, veoma su podložni kvarenju. Ostavite ih u frižideru sve dok ne bude spreman žar za pečenje, a nepojedene količine stavite u frižider što pre. Pročitajte i
BONUS VIDEO: