Kupus koji se kiseli "na brzaka" je zaludeo ceo svet. Spremaju ga u teglama, može da se stavi mala količina i gotov je već za dva do tri dana.
Popularni "kimči", kako je ime za ovu specijalnu salatu, pravi se širom Azije, a poslednjih godina je osvojio i Evropu. Novo istraživanje je pokazalo da može da smanji rizik od gojaznosti u značajnoj meri.
Kiseli kupus na azijski način je efikasan i kod muškaraca i kod žena, a preporučuje se uz sva tri glavna obroka u toku dana. Dovoljna je jedna činijica - oko 50gr ove pikantne salate.
Kimči može da se sprema od običnog ili od kineskog kupusa, po želji. Operite ga i isecite na krupne "trake" širine oko 2cm. Dodajte i mladog luka ili praziluka, đumbir seckan na kockice ili izrendan i, po želji, komade rotkve poznate pod nadimkom "ledena sveća". U presolac za nalivanje, na pola litre vode ide kašičica morske soli.
Stavite povrće u veliku činiju, pospite tucanom paprikom ili čilijem u prahu. Nalijte presolcem i ostavite preko noći da odstoji. Sutradan prebacite povrće u tegle ili šerpu koja se dobro zatvara, prelijte presolcem i držite na tamnom mestu dva do tri dana.
Kimči je odličan probiotik koji pomaže uspostavljanju zdravog mikrobioma i ojačava imunitet. Pročitajte više o novoj vrsti balona za mršavljenje za koji nije potrebna operacija.
Tekst: Lepa&Srećna / J. G.