Putovanja obično planiramo sa posebnim ushićenjem i vodimo računa da ne zaboravimo ništa što može da nam zatreba. Pored toga jako je važno da pripazimo i na namirnice koje unosimo pre i tokom putovanja kako bismo izbegli eventualne probleme.
"Kada mučnina tokom putovanja nastane jako ju je teško zaustaviti i sanirati zato je najbolje prevenirati je. Neke namirnice izazivaju pospanost, nadimanje ili probleme sa stomakom, što negativno utiče na koncentraciju i zato je posebno važno izbegavati ih pred put,", kaže endokrinološkinja Ana Krivošejeva i ističe koju hranu treba izbegavati.
"Vozači ne bi trebalo da jedu prženu, masna hranu, začinjena jela i sosove pre putovanja. Pošto je sve ovo teško svarljivo, osoba se nakon jela može osećati pospano. Jabuke izazivaju nadimanje i gasove jer su bogate vlaknima", tvrdi doktorka i ističe da može doći do smanjenje koncetracije.
"Mlečni proizvodi izazivaju fermentaciju u digestivnom traktu, a luk i senf dovode do brzog pojavljivanja gorušice. Svi ovi simptomi će uticati na vozača i njegovu koncentraciju na putu.
"Nije preporučljivo piti energetska pića pre dugog ili noćnog putovanja. Velika količina kofeina, koju sadrže, povećava broj otkucaja srca. Limenka pića daje efekat samo sat vremena, a onda se vozač, naprotiv, oseća veoma umorno. Кofeinska pića ne samo da smanjuju budnost, već često deluju i kao diuretici, što može dovesti do iritacije bešike", kaže Krivošejeva.
Tekst: Lepa&Srećna