OVE NAMIRNICE UBLAŽAVAJU SIMPTOME MENOPAUZE: Sa jednom navikom sve žene greše

Nutricionistkinja otkriva kako ishrana može pomoći kod simptoma menopauze.

Shutterstock

Nutricionistkinja Sju Kamp dala je savete o tome koje navike u ishrani treba izbegavati, jer to može da ublaži simptome menopauze, te dodala i da mesto na kom jedete može uticati na hormone, a ne samo vreme i vrsta obroka. Ona, naime, tvrdi da je konzumiranje obroka ispred ekrana velika greška i da može da pogorša pad estrogena, koji prati menopauzu.

Sju savetuje da jedete dalje od radnog stola i ekrana kompjutera ili telefona, i da usporite. Ona dodaje i da hranu treba što više žvakati.

Shutterstock  

"Žene uglavnom grickaju hranu zasnovanu na ugljenim hidratima koja može izazvati skok nivoa šećera u krvi. Sa padom estrogena u menopauzi to može uticati na metabolizam i distribuciju masti. Treba jesti dovoljno proteina, zdravih masti i raznovrsnog voća i povrća koje obezbeđuje vlakna. Sve će to pomoći vašoj digestivnoj funkciji i asimilaciji hranljivih materija. Treba izbeći grickanje tokom celog dana, jer je ono često vođeno emocionalnom, a ne fizičkom glađu", objašnjava nutricionistkinja.

"Redovni obroci su dobri za većinu ljudi. Povremeni post može pomoći nekima, ali ne svima. Počnite polako, možda tako što ćete zaustaviti grickalice između obroka, a zatim preći na dvanaestočasovni post, na primer između večere i doručka sledećeg jutra", dodala je ona.

Sju je navela i da je od suštinskog značaja odabrati pravu hranu koja će podržati vaše hormonsko blagostanje.

Shutterstock  

"Fitoestrogeni su supstance biljnog porekla koje se slabo vezuju za receptore estrogena. Pokazalo se da imaju balansirajući efekat na hormone. Tu spadaju sočivo, soja, leblebija i laneno seme", kaže ona.

Nutricionistkinja preporučuje i povrće kao što su brokoli, karfiol, kupus, prokulice, rotkvice i kelj. Ovo povrće sadrži prirodno jedinjenje koje aktivno promoviše razgradnju estrogena.

Savetuje, takođe, i da se ograniči unos kofeina.

"Negativan uticaj alkohola i kofeina, posebno na san, takođe može biti potcenjen. Postoje pozitivni efekti kofeina, ali ja savetujem da ne treba piti više od tri sasvim male šolje kafe dnevno, i cilj je da ih popijete pre ručka", zaključila je Sju Kamp.

Tekst: Lepa&Srećna