NUTRICIONISTI SE KUNU U OVO VOĆE: Jeftino je, sad ga ima najviše, a oporavlja celo telo

Pomorandže su prava riznica zdravlja!

youtube/printscreen/tasty

Pomorandže su, osim što su veoma ukusne i osvežavajuće, prepune vitamina, minerala i antioksidansa. Zahvaljujući hranljivim materijama koje sadrži, ovo voće ima izuzetne blagodeti na zdravlje celokupnog organizma. Uz to, nisu skupe i ima ih tokom cele godine, a zimi se naročito jedu u velikim količinama, kako bi se imunitet ojačao i sprečile prehlade.

Pred vama su samo neke od prednosti konzumiranja pomorandži, koje, kako nutricionisti kažu, možete jesti svaki dan jer odlično utiču na čitavo telo.

Jačaju imunitet

S obzirom na to da sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamine C i B6, folat, fosfor, magnezijum, mangan, selen i bakar, pomorandže su dobre za jačanje imunološkog sastava. Nutricionisti tvrde da jedna srednja pomorandža sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, odnosno oko 70 mg, piše "Healthline".

Screenshot / Youtube /LAMI FOOD 

Dobre su za kožu

Kao posledica starenja, koža pati od oštećenja slobodnih radikala. Iako je taj proces neizbežan, pomorandže ga mogu usporiti, budući da su prepune antioksidansa i vitamina C, koji pomažu da izgledamo mlađe.

Poboljšavaju vid

Vitamin A, vitamin C i kalijum, koje ovo voće sadrži u velikim količinama, odlični su za zdravlje očiju. Ako želite da vam vid i u budućnosti bude jednako dobar kao sada, nutricionisti savetuju da pojedete jednu pomorandžu svaki dan.

Youtube / Printscreen / Totally Loaded 

Smanjuju rizik od bolesti srca

Jedan od razloga zašto ljudi obolevaju od srčanih bolesti je taj što su im arterije začepljene zbog nezdravog načina života i konzumiranja nezdrave hrane. Pomorandže imaju flavonoide koji snižavaju holesterol i sprečavaju začepljenje arterija, što štiti od srčanog udara i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u razvoju mozga

Folat i folna kiselina u pomorandžama podstiču razvoj mozga, a kako se navodi, ovo voće izuzetno je preporučljivo i za trudnice, jer može sprečiti da dete ima neurološke poremećaje.

Tekst: Lepa&Srećna