GENERACIJE ODRASLE NA POPARI, UVERENE DA JE ZDRAVA: Stručnjaci otkrili - dve grupe ljudi nikako ne bi smele da je jedu

Dve grupe ljudi ne reaguju dobro na sastojke iz popare.

Shutterstock

Popara je jak, a za pripremu izuzetno jednostavan obrok, na kom su odrasle generacije i generacije, te se mnogi pitaju zašto se njeni zdravstveni benefiti uopšte dovode u pitanje, kada su je godinama, bez ikakvih problema, jele naše bake i deke.

Međutim, i te kako ima prostora za ovo pitanje. Reakcije naših organizama nisu kao nekada, a alergije i intolerancija na određene namirnice sve su češća pojava, zbog čega određene grupe ljudi imaju lošu reakciju čak i na jednostavno jelo kao što je popara

U pitanju su, pre svega, osobe koje su intolerantne na gluten i laktozu.

Ukoliko imate celijakiju, vi ste netolerantni na gluten i sluzokoža creva će burno odreagovati na hleb iz popare. Obično je to beli hleb od neproklijalih zrna pšenice, odnosno pšeničnog brašna, koji je osobama sa celijakijom strogo zabranjen.

Printscreen/YouTube AmyLearnsToCook 

Takođe, digestivni sistem osoba netolerantnih na laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, takođe će biti iziritiran.

Neke domaćice uz vodu dodaju i mleko u poparu, a sir i maslac su ključni sastojci.

Printscreen/ YouTube Bharadwaj Kitchen 

Sastojci koji su potrebni za tradicionalnu poparu:

hleb (450 gr)
voda (900 ml)
maslac (50 gr)
sir ili kajmak (mlađi, kravlji ili koziji, od 150 do 250 gr)
so (po ukusu).

Kako objašnjavaju stručnjaci, nekada se u poparu nije dodavalo mleko već samo voda, umesto maslaca se stavljala svinjska mast, a kajmak ili sir su se dodavali povremeno, a to su razlozi zašto su eventualne negativne reakcije bile retke ili ih nije ni bilo.

Tekst: Lepa&Srećna