Jednom godišnje je potrebno uraditi analize krvi, kako bismo sačuvali dobro zdravllje. Povišen holesterol i trigliceridi ne daju nikave simptome pa se obično otkrivaju slučajno. Povišene vrednostu holesterola i trglicerida nikako ne treba zanemariti jer mogu biti okidač brojnih kardiovaskularnih oboljenja.
Kada je povećan nivo lošeg holesterola, dolazi do povećanja naslaga na arterijama i oštećenja krvnih sudova, tako da postoji opasnost da se oni zapuše. Obično su trigliceridi povišeni, kada je povišen i loš holesterol, ali to nije uvek slučaj. Ukoliko se ustanove povišene vrednosti holesterola i triglicerida neophodno je korigovati ishranu. Nutricionisti savetuju mediteranski način ishrane i prepručuju proizvode od celog zrna žita ili integralne proizvode. Takođe, neophodno je da u ishranu uvrstiti piletinu, ćuretinu, ribu, mlečne proizvode sa nižim sadržajem masti, belance, soju.
Zabranjena hrana
- krompir u svim oblicima
- margarin
- beli hleb
- peciva
- grickalice
- žumance
- šećer, med, marmelada, džem, torte, kolači, puding, sladoled, čokolada
Fizička aktivnost je korisna za celokupno zdravlje, pa i za podizanje nivoa dobrog holesterola. Preporuka je da se uvede po 30 minuta umerenog vežbanja pet puta nedeljno ili intenzivno vežbanje u trajanju od 20 minuta, tri puta nedeljno.
Normalne vrednosti holesterola i triglicerida
Ukupni holesterol:
Normalne vrednosti ukupnog holesterola 3,1 – 5,5 mmol/l
Snižene vrednosti ukupnog holesterola &3,1 mmol/l
Povećane vrednosti ukupnog holesterola >5,5 mmol/l
LDL – loš holesterol:
Normalne vrednosti lošeg holesterola su 1,55-4,53 mmol/l.
HDL – dobar holesterol:
Normalne vrednosti dobrog holesterola su 1.03-1.55 mmol/l.
Trigliceridi:
Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/l.
Izvor: Lepa&Srećna