SPISAK NAMIRNICA KOJE PODIŽU NIZAK KRVNI PRITISAK: Evo koju hranu treba da jedete ako se borite sa ovim problemom

Nizak krvni pritisak, odnosno hipotenzija, javlja se ako je vrednost krvnog pritiska manja od 90/60 mmHg, a istraživanja pokazuju da od njega najviše pate žene između 30 i 40 godina starosti.

Shutterstock

Nizak krvni pritisak može izazvati niz neprijatnih simptoma, kao što su vrtoglavica, mučnina, problemi sa vidom, lupanje srca.

Konzumiranje određenih namirnica može uticati na povećanje krvnog pritiska, a na spisku ih ima čak 14.

1. Kajenski biber
2. Nar
3. Luk

Shutterstock  

4. Cimet
5. Beli luk
6. Masne ribe
7. Cvekla

Youtube/Printscreen/ Clean & Delicious 

8. Kurkuma
9. Lisnato zelenilo
10. Citrusi
11. Orasi
12. Paradajz

Printscreen / Youtube / Veggiekins 

13. Bobice
14. Đumbir

 Pored konzumiranja određene hrane, postoji još načina da na duže staze regulišete nizak pritisak.

  • Povećajte fizičku aktivnost
  • Zdravo se hranite
  • Hidrirajte se
Shutterstock  

Kada osetite simptome sniženog krvnog pritiska, lekari savetuju i da uradite sledeće:

Uzmite čašu obične vode i u nju dodajte jednu kašičicu soli. Lezite i podignite noge, kako bi vam se krv što više slila u mozak. Nakon toga se umijte hladnom vodom.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, normalna vrednost krvnog pritiska je 120/80 mmHg za osobe starije od 18 godina. Na njegovu vrednost utiče niz faktora: životno doba, nasledni faktori, hrana, doba dana, fizička aktivnost, eventualna terapija. Kod osoba starijih od 60 godina normalnom vrednošću smatra se krvni pritisak od 140/80 mmHg, a kod osoba u osmoj deceniji i do 160/80 mmHg.

Izvor: Lepa&Srećna