ČUVARKUĆU U NARODU CENE KAO PRAVO BLAGO: Čuva zdravlje, a koristi se u medu, čaju i kao sok

U narodnoj medicini, čuvarkuća je veoma cenjena biljka! Evo kako se pripremaju čaj i med sa njom...

Instagram / joseonhyi44

Čuvarkuća se, na latinskom, naziva Sempervivum Tectorum - "stalno živi" i to na "krovu kuće", gde je nekad najčešće uspevala. Narod je verovao da čuva kuću od groma, ali i od bolesti, pa je često korišćena u narodnoj medicini

Ova otporna zeljasta biljka raste do između deset i 30 cm visine, a pripada sukulentama, što znači da su joj listovi mesnati i puni vode. Upravo zahvaljujući njima, čuvarkuća može da preživi sušu. To je jedna od najvažnijih "pouka" koje ova biljka može da ponudi ljudima.

Upravo je sve češći lekarski savet da ljudi piju više vode, a u jednoj od popularnih knjiga dr Pola Gregera se ističe: Možda uopšte niste bolesni nego samo žedni. Međutim, čuvarkući se pripisuju i ozbiljna lekovita svojstva, ali je stav zvanične medicine da treba biti veoma oprezan.

Tako se, na primer, često preporučuje da se - kod bola u uhu - koristi sok čuvarkuće i to tako što će se nacediti nekoliko kapi, iz njenog mesnatog lista, pravo u ušni kanal.

Facebook / Lowland Gardens 

"Nipošto se ne treba lečiti srpskom srednjovekovnom medicinom", naglasio je prof. dr Dušan Milisavljević sa Klinike za ORL Kliničkog centra Niš u razgovoru za Politiku.

Tako on kaže da stavljanje čuvarkuće ili drugih biljaka u ušni kanal može biti veoma oasno. To su sve metode nadrilekara. To je po zakonu kažnjivo. To nikako ne smeju da rade, već ako imaju problem, treba da odu do najbliže ORL ambulante kako bi stručnjak proverio šta im se dešava."

Ne samo da sipanje bilo kakvog sredstva u uho može da prikrije pravu sliku oboljenja i da ORL lekaru potom oteža dijagnostiku već nije ni sigurno kako će koji organizam odreagovati na neke sastojke iz soka čuvarkuće.

Ukoliko koristite različita lekovita sredstva alternativne medicine, budite veoma oprezni, testirajte delovanje manjih količina i vodite maksimalno računa o higijeni. U narodu se čuvarkuća upotrebljavala za ublažavanje bola i svraba nakon uboda insekata, a čaj kod upornog bola u želucu.

On se priprema tako što se na šolju vrele vode stave dve kašičice usitnjenih listova čuvarkuće. Ostaviti da stoji dva sata, procediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan pre jela. Za med od čuvarkuće, koji se koristi i za jačanje organizma, pomeša se 500 grama domaćeg meda i 300 grama listova čuvarkuće.

Izvor: Lepa&Srećna