Celer je odlična namirnica za detoksikaciju organizma, ali i za probleme sa probavom i nadutošću. Bogat je vitaminima A, K, E, C i vitaminima grupe B (uključujući B9 ili folnu kiselinu), kao i kalijumom, kalcijumom i vlaknima.
Koristan je i kod respiratornih bakterijskih infekcija, budući da pomaže u iskašljavanju sekreta.
Celer pomaže i u prevenciji raka, zahvaljujući kumarinu koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, ali i flavonoidnih antioksidanata koji su ujedno dobri i za očuvanje vida i za snižavanje krvnog pritiska.
Najzdraviji deo celera je njegova stabljika, pa se savetuje da pri kupovini birate biljku sa što dužom stabljikom. Pored toga, treba obratiti pažnju i na to da koren celera treba da ima što manju kuglu, ali i izbegavati da kupujete očišćen i isečen celer, kao i onaj sa isušenim delovima, koji time gubi pozitivna svojstva.
Celer se može dodavati u supu, koristiti se za umake i salate, kao dodatak ribi, piletini ili rižotu.
Od celera se može praviti i sok, ali se upozoravaju trudnice da ga ne piju pošto može podstaći spontani pobačaj.
Izvor: Lepa&Srećna