Promena godišnjih doba deluje na celokupan organizam ljudi koji se često žale na osećaj umora, nedostak energije, iscrpljenost, a tokom prolećnih meseci za te simptome su dodatno odgovorne određene namirnice.
Nutricionisti se slažu da ove namirnice i sastojci u njima mogu da budu odgovorni za hronično osećanje umora i lošeg raspoloženja.
Industrijski prerađena hrana
Stručnjaci kažu da industrijski obrađena hrana ima nekoliko loših efekata po zdravlje. Što je veći sadržaj jednostavnih ugljenih hidrata u obroku, to će energija češće naglo padati u toku dana. Savet je da izbegavate hranu kao što su skrob, bele mahunarke, ulje i šećer.
Grickalice
Baš kao što prerađena hrana garantuje energetski pad, grickalice, ali i slatkiši, sadrže slične sastojke koji imaju ovo dejstvo. Umesto njih, bolji izbor je sveže voće.
Rafinisani šećer
Konzumiranje šećera dovodi do toga da nivo glukoze u krvi raste, što izaziva niz simptoma, uključujući umor i loše raspoloženje. Šećer ne sadrži vitamine, minerale, proteine ili vlakna, tačnije, uopšte nema hranljivih vrednosti.
Kod osoba koje konzumiraju mnogo šećera može se primetiti nadutost u licu, bubuljice, crvenilo kože, ali i česte promene raspoloženja, kao i padovi energije.
Rafinisani šećer remeti nivo glukoze u krvi i crpi energiju, menja raspoloženje i vodi ka poremećaju sna.