Visok krvni pritisak najšečće nema nikakve simptome. Ponekada se javi glavobolja koja može da ukazuje i na druge zdravstvene tegobe, pa većina ljudi zbog nespecifičnih simptoma i ne zna da ima ovaj problem.
Zbog toga se hipertenzija naziva "tihim ubicom", a posebni faktori rizika su nasleđena genetika, starosna dob, gojaznost, nepravilna ishrana, pušenje... Važan faktor je i zimski period tokom koga unosimo i jaču hranu, a slabije se krećemo, na šta skrenula pažnju prof. dr Vesna Stojanov.
"Kada krene sva ova nezdrava hrana puna soli, zimnica, suvo meso, razne grickalice koje dok sedimo i gledamo TV, one su pune soli, taj povećan unos soli je jedan od razloga za povišen krvni pritisak", upozorila je doktorka tokom gostovanja na K1 televiziji i istakla da je nedostatak fizičke aktivnosti presudan za hipertenziju.
"Dobili som podatak na Simpozijumu da 20-30 odsto ljudi ne hoda ni 30 minuta dnevno, to je poražavajuće. Deca nam non-stop sede, i deca i mi smo sve gojazniji, sve je veći broj pušača, veća je količina upotrebe energetskih pića, sve su to razlozi zbog čega imamo ovaj problem", rekla je doktorka i savetovala kako smanjiti rizik od hipertenzije.
"Bar jednom dnevno šetnja od 45 do 60 minuta, umeren unos soli, do pet grama soli dnevno ukupno, umeren unos alkohola, jedno do dva žestoka pića, zavisno da li je muškarac ili žena, 150-350ml piva ili jedna do dve čaše vina. To su mere koje moramo da sprovedemo. Regulacija telesne težine, manje unošenje masne hrane, slatkiši, beli šećer, to stvara veliki problem sa gojaznošću i dovodi do povećanja holesterola i triglicerida. To su sve riziko faktori i pušenje, naravno, koje je jako važno", zaključila je.
Izvor: Lepa&Srećna