O belom luku se već godinama govori kao o namirnici koja je neprikosnovena u borbi protiv gripa i za jačanje imuniteta. Efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove, pomaže u regulaciji šećera u krvi., a takođe je dobar i protiv gljivičnih infekcija.
Zdrav je sirov, pečen i kuvan jer obiluje posebnim antioksidanasima koji imaju antikancerogeno dejstvo. Trik je i u konzumaciji. Lekari smatraju da ga morate jesti ujutru na prazan stomak, kako biste se rešili virusa i podigli imunitet. Ipak, nije samo čen belog luka zdrav već i njegova ljuska.
Puna je fenilpropanoida i flavonola koji snižavaju krvni pritisak, a ima i dosta vlakana, što znači da jača srce, snižavanja holesterol i reguliše probavu. Ljuske belog luka možete dodati u supu, a tečnost možete koristiti i kao dodatak umacima. Drugi predlog je da ispečete neoljušten beli luk rerni i potom dodate jelima, ili jednostavno napravite čaj od ljuski belog luka.
Izvor: Lepa&Srećna