ŠTA JESTI PO VRUĆINI: Nutricionistkinja savetuje koja namirnica je ubedljivo najbolja

Poslednjih dana smo svedoci da se klima značajno promenila. Temperature preko 35 stepeni nisu retkost, a jedan od problema koji nas muči je hrana koja je za vrućinu najbolja.

Youtube/Printscreen/Kusaka.co

Jela koja se ne kuvaju posebno su popularna tokom letnjih vrućina. Kada je temperatura visoka obično imamo smanjen apetit, a nutricinosti tvrde da je paradajz idealna namirnica kada u tropskim okolnostima.

"Posebno kada su temperature visoke, paradajz se mora naći u jelovniku. Bogat je vitaminima A, C, B3 i B6. Obiluje magnezijumom koji pokreće mišiće, a odličan je i za srce", tvrdi američka nutricionistkinja Laura Manganijelo i dodaje da je najbolji u kombinaciji s maslinovim uljem. Još jedna prednost paradajza je što ima malo kalorija. Čaša soka od paradajza ima tek oko 60 kalorija, a unećete i odličnu količinu kalcijuma, vitamina C , gvožđa.

Ovi neverovatno jednostavni recepti za paradajz ne zahtevaju kuvanje i zato su najbolja opcija da prođete kroz vruće dane bez stajanja uz šporet.

Paradajz sendvič

Napravite sendvič sa paradajzom i hlebom i dodajte sastojke po vašem izboru, kao što je senf ili avokado.

Salate

Tradicionalna salata od paradajza može biti još ukusnija ako u nju dodate breskvu lubenicu, mocarelu u bosiljak.  Dajte mašti na volju i poigrajte se sa ukusima.

Sok od paradajza

U isceđen paradajz dodajte začinsko bilje. Stimuliše rad creva i sprečava napade gladi i želju za hranom. Nutricinosti tvrde da hrana koja ima oštar i kislekast ukus snažnije utiče na naše čulo ukusa i čini da ostajemo duži siti. 

 Izvor: Lepa&Srećna