Jela koja se ne kuvaju posebno su popularna tokom letnjih vrućina. Kada je temperatura visoka obično imamo smanjen apetit, a nutricinosti tvrde da je paradajz idealna namirnica kada u tropskim okolnostima.
"Posebno kada su temperature visoke, paradajz se mora naći u jelovniku. Bogat je vitaminima A, C, B3 i B6. Obiluje magnezijumom koji pokreće mišiće, a odličan je i za srce", tvrdi američka nutricionistkinja Laura Manganijelo i dodaje da je najbolji u kombinaciji s maslinovim uljem. Još jedna prednost paradajza je što ima malo kalorija. Čaša soka od paradajza ima tek oko 60 kalorija, a unećete i odličnu količinu kalcijuma, vitamina C , gvožđa.
Ovi neverovatno jednostavni recepti za paradajz ne zahtevaju kuvanje i zato su najbolja opcija da prođete kroz vruće dane bez stajanja uz šporet.
Paradajz sendvič
Napravite sendvič sa paradajzom i hlebom i dodajte sastojke po vašem izboru, kao što je senf ili avokado.
Salate
Tradicionalna salata od paradajza može biti još ukusnija ako u nju dodate breskvu lubenicu, mocarelu u bosiljak. Dajte mašti na volju i poigrajte se sa ukusima.
Sok od paradajza
U isceđen paradajz dodajte začinsko bilje. Stimuliše rad creva i sprečava napade gladi i želju za hranom. Nutricinosti tvrde da hrana koja ima oštar i kislekast ukus snažnije utiče na naše čulo ukusa i čini da ostajemo duži siti.
Izvor: Lepa&Srećna