SLAVITE PRAZNIKE SAMO OVAKO! SZO UPOZORILA: Ovo je najvažnije pitanje koje treba da postavite sebi (VIDEO)

"Kovid 19 je promenio način na koji slavimo praznike, ali to ne znači da ih ne treba slaviti uopšte."

Profimedia

Ovo je trenutak kada moramo brinuti o svojim najbližima više nego ikada, poštovati sve propisane mere, i biti odgovorni prema svima ali i prema sebi samima. Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus poslao je 7. decembra 2020. godinu moćnu poruku svim stanovnicima sveta zbog predstojećih praznika i brige o ubrzanom širenju korona virusa.

„Svi želimo da budemo sa onima koje volimo tokom novogodišnjih praznika. Ali okupljanje sa porodicom i prijateljima radi slavlja nije vredno toga da dovedete njih ili sebe u rizik da obolite. Kovid 19 je promenio način na koji slavimo praznike, ali to ne znači da ih ne treba slaviti uopšte.

Uvek pratite uputstva koje izdaju vlasti u vašim gradovima i državama. Prvo pitanje je: Da li zaista morate da putujete? Za mnoge je ovo "sezona slavlja u svom domu" i ostanite kod kuće  kako biste ostali zdravi i sigurni. Proslavljajte praznike sa svojim ukućanima, a ako morate da se viđate sa prijateljima, uradite to izvan kuće, noseći masku i držeći propisanu distancu. Izbegavajte šoping centre, odlazite u kupovinu kada je manja gužva ili koristite online kupovinu.

Ako je neizbežno putovanje, pridržavajte se sledećih mera: nosite masku u svakom prevoznom sredstvu i držite propisanu distancu. Upotrebljavajte sredstva za dezinfekciju ruku i, ako ste u mogućnosti, češće perite ruke. Ali ako se osećate loše – nemojte putovati i ostanite kod kuće“, poručio je Tedros Adanom Gebrejesus.