Poštovani Željko, 

Živim u malom stanu sa ograničenim prostorom u svakom smislu. Ulazni hodnik je prolazan i kroz njega se ide u dnevni boravak, a s druge strane prema maloj spavaćoj sobi. Zid koji pregrađuje hodnik iskoristila bih da tu stavim televizor. Mislim da se ovaj deo stana može bolje iskoristiti zbog čega vam se i obraćam. Potrebno mi je mesto za garderobu, cipele i sl. pa vas molim da mi pomognete u tom smislu. 

Veliko hvala, Lepa M., Beograd 

Poštovana Lepa,

Iz dostavljene skice i vašeg pisma nadam se da sam dobro razumeo situaciju i pozicije u stanu. Ovakav prolazni hodnik je praktičan i logičan, međutim, u manjim stanovima predstavlja luksuz, pa vam preporučujem jedno funkcionalnije rešenje, koje bi trebalo da vam obezbedi dosta mesta za smeštaj stvari. To je element s tri lica i tri funkcije. Hodnik je opremljen komadom s tri lica, koji može da ispuni više namena, a pre svega ima ulogu garderobera za držanje sezonskih stvari. 

Čiviluk

Desno od ulaznih vrata ima dovoljno mesta za čiviluk, koji se sastoji od zidne ploče sa policama gore i dole za odlaganje torbi, šešira i sl. i kukama za kačenje sezonske garderobe.

Garderobni plakar

Pored ulaza u spavaću sobu, oslonjen „leđa u leđa” na element pored kupatila nalazi se garderober – potpuno logične pozicije i funkcije. Sastoji se od dve fioke (veš, čarape i sl), srednje zone s garderobnom šipkom za dugačke i kratke stvari (jakne, kaputi, košulje i sl). Gornji deo služi za držanje kofera, ćebadi i ostalih stvari koje se ređe koriste ukoliko nemate gde da ih odlažete.

Vitrina – polica (slika 2)

Ovaj element je nastavak zida na kome možete da montirate televizor. Donja i gornja zona su zatvorene vratima, dok srednji deo ima police i vrata od providnog stakla. Ovde možete da držite razne sitnice, ukrase, uspomene, fotografije, manje knjige i sl.

Orman – cipelar (slika 3)

Pored ulaza u kupatilo nalazi se orman – jedno od tri lica predloženog elementa. Orman je manje dubine (oko 35 cm) i podeljen u četiri zone po visini. Donja zona s vratima i policama služi za smeštaj cipela, iznad je fioka (oko 12 cm) za ključeve i sl, srednji deo je opremljen policama, a vrata su obložena ogledalom tako da istovremeno vrše dvostruku funkciju, dok gornji deo s vratima služi za smeštaj kutija i stvari koje se manje koriste.

Napomena

Predloženo rešenje ne zahteva nikakve građevinske zahvate i ulaganja sličnog tipa. Ova višenamenska kombinacija tri elementa s tri lica i tri funkcije potpuno je demontažna i pomerljiva, što je veoma važno ukoliko u nekom budućem vremenu poželite da izmenite raspored u stanu.  

U galeriji slika možete pogledati predloženo rešenje.

Željko Grijaković, dizajner i diplomirani inženjer

LepaiSrecna Dobrim uređenjem hodnika možete znatno bolje iskoristiti prostor u kome živite. Hodnik s tri lica i tri elementa vrlo je praktično rešenje koje predlaže Željko Grijaković, saradnik časopisa “Moj stan”.