Poštovani Željko, 

Planiramo preseljenje iz naše spavaće sobe (koja će postati decja) u manju sobu. U dilemi smo kako da je najoptimalnije opremimo.

Imamo bračni krevet s dušekom 160x190 cm. Sve ostalo planiramo da kupimo. Svesni smo da nije moguć neki veći gardeobni plakar, ali očekujemo da soba ima elemente u koje možemo da odložimo razne stvari, jer ni u ostalom delu stana nema puno mesta.

Voleli bismo da imamo i manji TV u sobi. 

Srdačno,
Porodica Petruševski, Niš 

Poštovani,

Soba je zaista mala, ali se ne može reći da je premala za osnovne elemente u spavaćoj sobi. Nema mnogo prostora oko kreveta, ali ima dovoljno za prilaz u ulaz u krevet s obe strane. Niste u pismu naglasili da li krevet ima uznožje, ali se nadam da ga nema jer se time dobija lakši pristup. Svi elementi koje sam vam predložio jednostavnog su dizajna, a pre svega funkcionalni, što vam uostalom i treba. Nisam izostavio ni TV! Uživajte u maloj spavaćoj sobi koja ima i svoje dobre strane: ušuškanost i atmosferu bliskosti. 

Uzglavlje kreveta 

Krevet je planiran na sredini čeonog zida sobe. Simetrično postavljen, obezbeđuje podjednak pristup sa obe strane. Zid iza uzglavlja možete da opremite veoma funkcionalnim elementima. Pored kreveta nalaze se noćni ormarići za lampu (s vratima), iznad kojih se podiže obloga od pločastog materijala. Iznad uzglavlja, celom dužinom zida, predviđena je otvorena polica, koja ima simetrično postavljen spot LED lampe. 

Do plafona zid je popunjen visećim elementima (246x35x90 cm) s policama. U ove elemente može vam stati zaista puno stvari i garderobe. Svi elementi su jednostavnih linija i ne opeterećuju ovako mali prostor. Trebalo bi da budu svetle boje ili nekog desena u boji svetlog drveta. Ručke na elementima nisu potrebne jer otvaranje možete da rešite tzv. puš šarkama.

Plakar/komoda 

Prednji zid ispred kreveta opremljen je garderobnim plakarom, u koji možete da smestite lične stvari (zajedničke ili samo jednog supružnika). Pored plakara nalazi se komoda 110x50x70 cm sa tri fioke. Ovde ima dovoljno mesta za veš i stvari za oboje. Iznad komode su planirani LCD televizor na zidnom nosaču i polica za slike, ukrase i sl. U gornjem delu zida (do plafona) predviđeni su viseći elementi dubine 35 cm, u koje možete da smeštate stvari koje ređe koristite. Vrata se mogu komforno otvoriti i u sobu ući bez problema, što nije čest slučaj kod tako malih soba.

Željko Grijaković,
dizajner i diplomirani inženjer

LepaiSrecna Male prostorije uvek predstavljaju izazov za arhitektu, ali zato pružaju utisak ušukanosti i atmosferu bliskosti. U ovoj spavaćoj sobi našlo se mesta i za viseće ormariće u kojima ima dovoljno mesta za odlaganje garderobe.