Pre oko tri decenije, lamperija u enterijeru je bila veoma popularna, a zatim je postala simbol prevaziđenog uređenja. Ipak, sada se opet vraća u modu, ali isključivo u beloj boji.

PROČITAJTE JOŠ: Jednosoban stan od 38 kvadrata u skandinavskom stilu: ovo je savršen dom za dvoje sa čarobnim pogledom (FOTO + SKICA)

Zato i ako imate staru lamperiju, kojoj se izgubio sjaj i počela je da neprijatno miriše, a ukućani primećuju i da su insekti počeli da se sakrivaju iza suvih dasaka, možete da je zamenite novom i ispratite trendove.

Lamperija je obično postavljana na neravnim zidovima ili u svrhu izolacije, ali su se u međuvremenu pojavili novi materijali koji čuvaju toplotu. Sama lamperija vremenom počinje da gubi sjaj, dobija neprijatan miris, a drvo se krivi. Stan čiji su zidovi pokriveni lamperijom (osim ukoliko nije u planinskom okruženju) teže se prodaje, jer vlada mišljenje da se iza zida od drveta krije leglo insekata. Takođe, lamperija vizuelno smanjuje prostor i ukoliko nameštaj, tepih i zavese nisu usklađene deluje kič.

Lamperija se lako skida, za to su potrebne samo snaga i volja, ali je pitanje da li može da se sačuva i dobije novi sjaj.

Kako da ofarbate, kombinujete i uklonite lamperiju - pročitajte OVDE! 


PageBreak

FARBANjE

Braon boja drveta čini da prostorija izgleda manja, i najbolji način da se stara lamperija sačuva je da se išmirgla i prefarba. Najbolje rešenje je bela boja. Bela lamperija će naročito lepo izgledati u kuhinji ili u trpezariji. Ukoliko su nameštaj, vrata i prozori braon boje, lamperija mora da se izbrusi, ispolira i izlakira do visokog sjaja.

PROČITAJTE JOŠ: Moderan stan sa nameštajem od drvenih paleta: zavirite u savršen dom za dvoje (FOTO)

KOMBINACIJA

Uz dobar plan, lamperija može da se ukloni samo delimično. Na spoljašnjem zidu lamperija može da se ostavi, a na unutrašnjim, gde nema svrhu izolacije, skine i zidovi okreče u belo. Kada se lamperija nalazi na samo jednom zidu može da se ispolira ili ofarba u neku drugu boju, pa i u tirkiznu. Ostali zidovi moraju da budu što svetlijih i neutralnijih boja, sa jednobojnim zavesama i nameštajem koji se slaže sa bojom zidova i tepiha. Kada lamperija ne pokriva kompletan prostor neće stvarati utisak “pećine”. Naime, najlošija strana lamperije je što na nju ne treba kačiti slike, ogledala i police, jer ne izgleda lepo. Soba u kojoj se nalazi lamperija mora da bude što jednostavnija i sa što manje boja.

UKLANjANjE

Lamperija se lako skida uzmalo snage i dobru opremu. Međutim, važno je isplanirati i šta će se uraditi sa zidom posle uklanjanja drveta. Kada se ukloni lamperija, izgled zida uglavnom neprijatno iznenadi vlasnike, a u najboljem slučaju je prašnjav. Najčešće se preko zida postavi rigips, što nije teško, koji stvara manje prljavštine i prašine od malterisanja.

Tekst: A. M.

Izvor: Novosti