Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uradi sam

Kako postaviti konzolne police

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

U malim stanovima je smeštajni prostor jedan od najvećih problema. A tamo gde se kuburi s kvadraturom, rešenje je u – “kubaturi”. Iskoristite zidove i postavite police za odlaganje knjiga, ukrasa i drugih detalja.

Izvor: Foto: Shutterstock

Imamo mnogo knjiga u stanu, a klasične police zauzimaju dosta prostora. Stan nam je mali. Kako jeftino da napravim konzolne police za knjige i ostale predmete? Koliko je moguće ostvariti stabilnost na taj način? 

Dragana Hrkić, Banja Luka

Vaš problem s policama može se rešiti na nekoliko načina:

1. Klasični konzolni nosači postavljaju se na zid pomoću šrafa i tipla, a polica se oslanja na krak konzole i fiksira se vijcima za drvo. Proizvode se u dimenzijama 100 x 75, 125 x 100, 150 x 125, 175 x 150, 200 x 150, 250 x 200, 300 x 250, 350 x 300, 400 x 350 i 400 x 450 mm. Ima ih u tri boje: beloj, crnoj i braon.

2. Kod takozvanog papagaj nosača, polica se fiksira pritezanjem gornjeg i donjeg „kljuna”.  Proizvode se u tri veličine (manji, srednji i veai nosači) i u boji aluminijuma i crnoj. Ova vrsta nosača prihvata police debljine od 4 do 30 mm.

3. Najzanimljivije rešenje za police su klin ili takozvani nevidljivi nosač. Nosač ima integrisan tipl kojim se fiksira za zid.  Polica se buši, tako da se kasnije samo navuče na nosače postavljene u zidu. Ovi nosači spadaju u jeftinije, ali je za njihovu montažu potrebno više strpljenja i majstorske preciznosti.

4. Slično prethodnom rešenju, koriste se i prohromski štapovi s gumenim prstenovima koji se po istom principu montiraju na zid. Polica se praktično samo oslanja na nosače, bez bilo kakvog fiksiranja. Gumeni prstenovi daju polici stabilnost, bez obzira na to da li je od stakla ili drveta. 

Najveću nosivost imaju nosači tipa 1 i 2 (konzolni i papagaj nosači), dok se nosači tipa 3 i 4 ne preporučuju za velike terete.

Željko Grijaković, dizajner i diplomirani inženjer

Izvor: Lisa / Moj stan

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...