Kuhinja može da bude izdužena, kvadratna ili nepravilna, pa od toga zavisi da li će se rešavati u jednom nizu, u dva paralelna niza ili u tri niza pod uglom. Potrebno je da postoji odredjeni odnos izmedju pojedinih elemenata, a to je: ostava – frižider – radna ploča – sudopera – mašina za pranje posudja – šporet.
Ispod radne ploče je smešten prostor za posudje i pribor, iznad su police i pregrade za staklo, porcelan, čaše i tanjire. Iznad šporeta je odvod pare i mirisa. Ako je kuhinja mala, gornji ormarići mogu da idu do plafona, s tim da se na gornjim policama drže stvari koje se retko koriste. Kuhinjski uglovi treba da budu iskorišćeni za radne površne, ispod kojih su police koje se okreću da bi bile pristupačne. Najbolje je da radna ploča bude iz jednog dela, jer tako omogućava lako održavanje higijene.
Kada se kupuje kompletan kuhinjski nameštaj, onda su i frontovi frižidera, šporeta i mašine za pranje posudja uskladjeni. Ako se kupuje odvojeno nameštaj a odvojeno aparati, najbolje je da sve bude belo ili u istom tonu. Ukoliko se kombinuje više boja, one moraju da budu dobro uskladjene.
Radmila Milosavljević, dipl. ing. arh.