Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASKA ZA ZAGAĐEN VAZDUH KOJU PRAVITE SAMI: lako uputstvo i besplatan šnit (CRTEŽ + KORAK PO KORAK)

Lepa & Srećna vam poklanja jednostavan šnit i laka uputstva za pravljenje maske koja štiti od zagađenog vazduha!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Užasan smog i zagađen vazduh ugrožavaju zdravlje a prva zaštita je maska koja treba da pokriva usta i nos, piše Lepa & Srećna.

Naročito je ovo opasno za decu, ali i za sve one koji već imaju slaba pluća ili srčane tegobe. Zato je veoma važno zaštititi disajne puteve, a hiruška maska i ona koju obično koristimo kao zaštitu pri radu nisu dovoljno dobre.

Specijalne zaštitne maske koje su predviđene upravo u slučajevima zagađenja vazduha često ne mogu da se kupe u apotekama i prodavnicama - jednostavno, potražnja je prevelika.

Međutim, dobra vest je da ovakvu masku možete da napravite sami.

Lekari objašnjavaju da razlika između hiruške i zaštitne maske za zagađen vazduh leži, pre svega, u tome što hiruška maska ne pokriva dobro lice i sa strane ostaje veliki "luft" kroz koji vazduh neometano ulazi.

Zatim zagađujuće opasne čestice lako nalaze put do naših unutrašnjih disajnih organa.

Specijalne maske imaju tu karakteristiku da su oblikovane u skladu sa anatomijom lica pa prekrivaju nos i sa leve i sa desne strane. Takođe, savijene su ka obrazima i daleko mekše od hiruških. Zato se uvijaju prema ušima i vazduh dopire koliko-toliko prečišćen sa svih strana.

  Izvor:

Uz to, važno je znati da poseban ventil koji vidimo na specijalnim maskama ne služi za prečišćavanje vazduha.

On, zapravo, služi da olakša disanje a prečišćavanje radi samo tkanina od koje je maska napravljena.

Pravilo glasi - što deblja, to je bolja a vi je možete napraviti iz dva sloja, uz pomoć šnita koji vam poklanjamo u nastavku teksta. 

Potrebno je da nabavite pamučnu tkaninu srednje debljine, a preporuka je da izaberete neku prijatnu boju za "lice" - to može biti i neki zabavan desen, da deca ne budu preplašena, a drugu, svetlije ili čak bele boje za "naličje" maske.

  Izvor:

Odštampajte šnit koji vam dajemo u nastavku teksta na papiru i onda nastavite krojenje i šivenje po uputstvu  koje sledi ispod.

Podesite prethodno sliku tako da u potpunosti odgovara papiru A4! Ako niste sigurni kako da to uradite, samo proverite dimenzije pre nego što ih prenesete na tkaninu. Podesite ih prema vama potrebnoj veličini. Ovo je crtež za polovinu maske.

  Izvor:

Šnit je predviđen za vrlo malu decu - od 3 do 6 godina - zelena boja, za nešto stariju - do 12 godina - crvena boja i za tinejdžere i odrasle  - plava boja.

Ako niste sigurni kako da podesite ovaj šnit za štampanje, možete preuzeti i PDF.

Nemojte masku stavljati bebama!

Pre šivenja, tkaninu operite a svakako operite i posle šivenja a pre korišćenja.

Uz tkaninu, treba vam još samo malo mekog lastiša za kačenje maske. Možete je sašiti ručno ili na mašini.

1. Isecite obe tkanine prema šnitu. Tkaninu za naličje dodatno skratite sa strane za pola centimetra - tu ćete prevrnuti ivicu lica.

2. Sastavite dve polovine lica, pa zatim obe polovine naličja.

3. Sastavite lice i naličje sa gornje i donje strane - proštepajte usko uz samu ivicu, a ivice sa strane ostavite neušivene tako da možete da celu masku prevrnete sa naličja na lice.

4. Kad prevrnete masku, polako prepeglajte da sve ivice budu tanke i meke.

5. Pola centimetra "lica" koje ostaje da viri sa svake strane uredno presavijte na unutra da pokrijete rez na tkanini i sitno proštepajte - gore i dole ostavite malo mesta gde možete da ubacite lastiš.

6. Ubacite lastiš gore i dole, zašijte ga ručno i operite masku pre nošenja!

Tekst: S. Dom

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije