Jeftina izolacija kuća u Kini mogla bi da bude odgovorna za ogroman porast emisija gasa koji veoma oštećuje ozonskiomotač.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se postavlja termoizolacija: korak po korak do savršeno izolovanog zida (URADI SAM)

Organizacija za praćenje zagađenja Environmental Investigation Agency (EIA) otkrila je masovno korišćenje CFC-11 u Kini iako je ta hemikalija potpuno zabranjena još 2010.

Pre samo dva meseca naučnici su objavili studiju koja pokazuje usporenje očekivanog pada korišćenja CFC-11 nakon što je zabranjen pre osam godina.

U studiji objavljenoj u junu 2018. godine u časopisu Nature otkrili su značajan porast emisija hlorofluorougljenika (CFC ili freona), posebno CFC-11. Ta materija, zabranjena montrealskim ugovorom, koristi se za proizvodnju izolacijskepene za zamrzivače i zgrade.

Naučnici su zaključili da se taj gas ponovo proizvodi negde u istočnoj Aziji. Čak se sumnjalo da se hemikalija možda tajno koristi za obogaćivanje urana za nuklearno oružje.

PROČITAJTE JOŠ: PREKO STARIH PLOČICA NA TERASI IZLIJTE KAMENI TEPIH: pogledajte novi trend za pod za balkon i stepenište (VIDEO + HIDROIZOLACIJA)

Istraživanje ukazuje na to da je njihov ključni izvor kineska građevinska industrija, odnosno izolacija kuća.

CFC-11 koristi se u proizvodnji izolacijske pene jer je daleko jeftiniji i boljeg kvaliteta od njegovih alterntiva.

Vlasti u Kini zabranile su CFC-11, ali se taj propis slabo provodi u praksi, piše BBC.

Izvor: Jutarnji list/Hina