Popločane staze su uvek dobar izbor za kuću i dvorište, ali zbog velikog posla i uloženog truda i vremena većina se odlučuje za obične betonske staze. Međutim, sada postoji inovativan valjak koji prenosi šaru na betonsku površinu pa ona izgleda kao da je popločana!

Kompanija Marshalltown proizvodi inovativan valjak koji prenosi šaru na betonsku površinu pa ona izgleda kao da je popločana.

Svi ćemo se verovatno složiti da popločane staze izgledaju mnogo lepše od betonskih, međutim njihovo izvođenje je komplikovanije i skuplje jer zahteva ručno slaganje ploča koje iziskuje puno vremena. S druge strane, betonske staze izvode se lako i brzo pa stoga ne čudi što ih mnogo više viđamo nego prve. Međutim, tu na scenu stiže - valjak sa šarama!

PROČITAJTE JOŠ: PREKO STARIH PLOČICA NA TERASI IZLIJTE KAMENI TEPIH: pogledajte novi trend za pod za balkon i stepenište (VIDEO + HIDROIZOLACIJA)

Površina valjka je izdubljena u dekorativne oblike koji se valjanjem prenose na beton. Kada se valjkom pređe preko svežih betonskih površina one će dobiti oblik pločica, odnosno, izgledaće kao popločane staze. Prema podacima kompanije Marshaltown, pravljenje staze na ovaj način je 5 puta brže nego da se prave popločane staze.

Postoje razne vrste ovakvih valjaka s različitim širinama – najveći modeli širok je 90 centimetara – ali i različitim mustrama poput pravougaonih ploča, ciglica, cik-cak pločica i slično. Postoje i valjci za izvlačenje kontura kao i ručni valjci za fino dekorisanje.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepše ideje za staze u vrtu

Nakon valjanja, na dekorisanu betonsku površinu sprejom se nanosi zaštitni sloj koji se potom ponovo pređe valjkom uz korišćenje tečnog agensa. Nakon ovog postupka, betonska staza, koja izgleda kao da je popločana, praktično je večna.

Pogledajte kako funkcioniše ovaj super valjak!

Izvor: Gradnja