Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uradi sam

Koliko košta izgradnja kamina: evo kako se pravi moderan kamin (UPUTSTVO + CENA)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Svako mašta o tolom i dekorativnom kaminu u dnevnoj sobi, a evo kako da ga uzgradite i koliko će to da košta!

Izvor: Foto: Shutterstock

Kamin može biti otvoren ili sa vratancima, kliznim i lift vratima. Rustični odnosno, engleski i francuski kamini, obično se rade kao otvoreni dok su moderna rešenja najčešće sa lift vratima.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko košta postavljanje parketa: kako da sami postavite parket bez majstora (UPUTSTVO)

Dimenzije kamina

Dimenzije kamina se pre svega odnose na njegov svetli otvor. Dimenzije se kreću od 50 x 35cm  pa čak i do dva metra širine i jedan metar visine.

Visina ložišta kod modernih kamina je između 35 i 50cm. U ugostiteljskim objektima kamin je često na većoj visini zbog uočljivosti. Dubina klasičnih kamina ne bi trebala biti manja od 50cm. Sa staklom, dubina ne bi trebala biti manja od 60 do 70cm. Potuno otvorene kaminske nape, bez stakla, ne bi trebale biti manje od120 cm u prečniku (ako su otvorene sa svih strana).

Minimalna dimenzija dimnjaka za manje kamine je prečnika 20 cm, minimalne visine  6 metara. Za veće kamine neophodni su veći dimnjaci prečnika 30-40 cm. Dimnjačka kapa treba da spreči prodor kiše u dimnjak ali ne sme da guši strujanje vazduha.

Kamini mogu biti otvoreni sa jedne, dve, tri ili četiri strane. Transparentnost znatno smanjuju funkcionalnost i toplotni učinak kamina.

Vrste kamina

Na našem tržištu su u ponudi čelični il i šamotni kamini. Šamotnikamini greju samo zračenjem bez osetnog efekta toplog vazduha, tako da je u neposrednoj blizini kamina pretoplo a na 5-6 metara se grejanje ne oseti. Cena šamotnih kamina  je od 1500 do 2000 evra.

Kamini sa čeličnimložištima su složeni za ugradnju i obično ih ugradjuje sam proizvođač.  Cena kamina sa čeličnim ložištem je od 2000 do  2500 evra.

Uputstvo za pravljenje kamina pročitajte OVDE!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...