Mnoge od ovih stvari možete naći u svom domu. Sve što je od drveta, keramike, stakla, metala, plastike i sl. može se dekupažirati, pa da biste odabrali prvi projekat, ne treba mnogo vremena – obično on bude na dohvat ruke.

Što se pak tiče materijala koje treba iskoristiti da bi se projekat mogao završiti, oni se mogu nabaviti u specijalizovnim hobi-radnjama ili, ako su vam hobi-radnje skupe ili ih nemate u svom gradu, sve to možete nabaviti i u farbarama; zatim, u kolekcijama salveta koje je velika većina vas u detinjstvu sakupljala, na internetu i sl.

Da bismo vam sve ovo detaljnije objasnili, najbolje je da iskoristimo jedan primer i da napravimo malu podelu. Celokupan asortiman potrebnih stvari za dekupažiranje se sastoji od:

Predmeta koji ćete dekupažirati – on može biti drveni, može biti komad nameštaja (za početak ipak krenite od manjih projekata), može biti od stakla, keramike, plastike, metala i sl.

Suvih materijala koji se lepe na predmet – to mogu biti slike sa živopisnim motivima po vašem ukusu, isečci iz novina, magazina, razglednice, ukrasni papiri, salvete, kanapi, motivi koje ste sami odštampali, fotografije itd. Za svaki od ovih materijala postoji posebna priprema pre samog lepljenja, a o tome će biti reči u narednim tutorijalima.

Vlažnih materijala koji se koriste za spajanje, ulepšavanje i zaštitu – to su lepak, akrilne boje i lak. Od lepkova se najčešće koristi tzv. drvofiks (lepak za drvo) ili namenski lepak za dekupaž (zbog cene nije preporučljiv za početnike). Mi biramo drvofiks. Kada govorimo o bojama, njih je najbolje praviti. Ako uzmete crnu, crvenu, plavu, žutu i belu boju, vi, mešajući ih, možete napraviti bilo koju nijansu. Korisno je imati pored sebe i kolor-spektar. Lakovi postoje u dve varijante – mat i sjajni. Oni su jako važni, jer štite čitav rad od spoljašnjih uticaja, i daju predmetu lepu glatkoću i sjaj.

Alata – četkice (od sintetičkih materijala, pogledajte u kineskim radnjama), valjci (najbolji je mali sunđerasti, koji možete kupiti u bilo kojoj farbari), sunđeri, makaze, skalpel, šmirgla (krupnija i sitnija), fen za kosu, stara krpa.

Sada, imajući sve ovo u vidu, pogledaćemo kako je ukrašen jedan plastični ram za slike (kupljen je u kineskoj radnji). Pored njega, potrebno je imati i belu akrilnu boju, salvetu, drvofiks i sjajni lak. S obzirom na to da se ovaj projekat sastoji samo od lepljenja salvete na ram, ne koriste se druge boje. Inače, gotovo bez izuzetka, osnova za bilo kakav dekupaž projekat mora biti bela. To je naročito važno za početnike, dok ne savladaju veštinu mešanja boja i sl.

Glavna stvar, na koju posebno želimo da skrenemo pažnju, jeste priprema predmeta. Ona predstavlja jako važan deo samog procesa, jer što je kvalitetnija podloga na koju se salveta lepi, to je krajnji efekat savršeniji. Pošto je ram koji se obrađuje crne boje, ako se na njega samo zalepi salveta, sam rezultat neće biti impresivan, jer ništa od ukrasa i ornamenata salvete neće doći do izražaja. Zbog toga mora biti ofarban u belu boju. U ovom slučaju se priprema svodi na nanošenje boje, sušenje i šmirglanje, i to nekoliko puta. Kada podloga bude potpuno glatka i bela, spremna je za lepljenje.

Izvor: Dekupaž

Predmete urađene dekupažom možete videti u FOTO GALERIJI!

LepaiSrecna Jednostavno i lako vaši stari kućni predmeti mogu da dobiju novi izgled - potrebne su vam makaze, salvete, lepak i mašta na volju... Evo kako uz pomoć dekupaž tehnike možete oplemeniti predmete i nameštaj...