Za tehniku šaranja jaja voskom potrebna su vam jaja, kesice boja za tkaninu, kašičica soli i voda.

Pripremite i kuglicu čistog pčelinjeg voska, sveću, šaraljicu sa perom, kanap. Za skidanje boje i šare od voska imajte kraj sebe vodu, sirće, pamučnu krpu i žilet.

U vodu dodajte so i stavite da vri. Kesicu crvene boje za tkaninu rastvorite u malo tople vode i dodajte u vodu. Spustite pažljivo kašikom jaja i na tihoj vatri kuvajte oko 10 minuta, da lepo prime boju. Izvadite ih i ostavite da se ohlade, ali ne i da budu potpuno hladna, jer se lakše šara po toplom jajetu (vosak se na njemu lakše topi i šare se brže i lakše povlače).

Na plamenu sveće potamnite vosak (kaže se "ucinite" vosak), tako što se kuglica voska (mora biti čist pčelinji vosak) malo spljošti, natakne na pero šaraljice i okreće malo sa jedne, malo sa druge strane, povremeno sklanjajući sa plamena, da ne kaplje. Postupak ponavljati dok vosak ne postane potpuno crn.

Nagaravljen topao vosak se stavi na nokat levog palca (za one koji pišu desnom rukom), malo pritisne, a čim se prohladi, kuglica voska se učvrsti na noktu. Vrhom pera se uzme vrlo malo voska i prinosi plamenu sveće (koja mora biti manje visine, do 15 cm, da se ne prenosi sa velike visine, jer se vosak brzo ohladi i ne mogu se šare iscrtavati), a onda bržim pokretima vrhom pera se crtaju šare po jajetu.

Savet: jaja moraju biti sobne temperature, ako su hladna, znoje se i teže se šara, jer svojom temperaturom brže prohlade vosak.

VIŠE: Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji

Postupak šaranja u početku izgleda nemoguć, dok se malo ne uvežbaju pokreti zahvatanja voska, prinošenja plamenu sveće i donošenja pera do jajeta, dok se ne oslobodi ruka.

Savet: pero sa zahvaćenim voskom ne treba dugo držati na plamenu, jer vosak izgori, pa se ne mogu povlačiti crtice, jer ustvari, na peru više nema voska.

Ofarbana i preko farbe našarana jaja staviti u plastičnu posudu sa rastvorom sirćeta i vode i ostaviti ih oko 1 sat. Nakon toga izvaditi ih iz rastvora i pamučnom krpom brisati boju sa jaja, ali vrlo pažljivo, da se jaje ne pritiska ili ljuska ne zdrobi. Ukazuje se prirodna boja jajeta (bela ili krem, kakvo je bilo prvobitno jaje), na ljusci ostaju šare od voska, a ispod njih se po malo naziru šare u boji, u kojoj je jaje bilo obojeno.

Sirće nagrize boju koja je van voska, a boju ispod šare od voska ne može da nagrize. Kada je boja izbrisana, nad većim komadom papira skidajte - stružite žiletom svaku crticu od vostane šare, kada će se na ponovo belom jajetu ukazati predivna šara u boji u kojoj je prvobitno ofarbano jaje. Radi sjaja, jaja premazati masnom krpom.

Klasično šaranje jaja je u obrnutom postupku - prvo se šaraju voskom neofarbana i nekuvana jaja, pa se farbaju u željenoj boji, nakon vađenja iz farbe, malo prohlade, ali dok su još topla, skida se vosak sa njih pamučnom krpom, zatim još jednom čistom, pa onda premažu trećom krpom, umočenom u mast ili ulje, da dobiju sjaj.

VIŠE: Pripreme za Uskrs: ukrasite jaja belom olovkom (FOTO)

Izvor: Recepti

LepaiSrecna Predstavljamo vam korak po korak starinski način dekoracije jaja za Uskrs... Jaja šarana voskom mnogi danas smatraju vrhunskim remek-delom!