Direktnim posmatranjem Sunca kao i ostalim nepodesnim načinima mogu se TRAJNO OŠTETITI VID i oprema, upozorava Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Sunce se nikada ne sme posmatrati direktno (osim kada se za to koriste posebni uređaji i filteri).

Prethodno upozorenje treba shvatiti potpuno ozbiljno i postupati u skladu sa rečenim jer posledice mogu biti trajno loše – kako po posmatrača tako i po opremu. Sunce je snažan izvor svetlosti i toplote. Imajući u vidu da je oko organ koji ne oseća bol njegovim izlaganjem Suncu, čak i kada nam ne smeta, možemo oštetiti pa i izgubiti vid.

Treba imati u vidu da Sunce snažno zrači i u delovima elektromagnetnog spektra koje naše oko ne vidi, ali koji su u stanju da ostave posledice. Ovde se ima u vidu ultravioletno zračenje. Takođe, nepravilnim izlaganjem optičkih instrumenata Suncu moguće ih je ošetiti usled delovanja izuzetno visokih temperatura koje se razvijaju u žiži. Ovde će biti opisani neki postupci koje možemo smatrati bezbednim, ali i tako uvek imajući u vidu prethodno rečeno.

Pomračenje Sunca može se bezbedno pratiti pomoću: 1. "kamere opskure" (Camera Obscura) i 2. projekcijom pomoću dvogleda.

Metod posmatranja Sunca (tj. pomračenja) koji će ovde biti opisan je svakako najbezbedniji, takođe je i najjednostavniji za izvođenje, ali je i rezultat krajnje skroman. Ovo samo po sebi ne mora biti značajna mana!

VIŠE: Horoskop za dan pomračenja Sunca: šta nam poručuju zvezde

Projektovanjem Sunca kroz veoma mali otvor dobijamo njegov lik na suprotnoj strani. Ovakva naprava se naziva Camera Obscura, a principijelno njeno izvođenje izgleda ovako: U suštini, dovoljno je na papiru ili tankom kartonu, probušiti rupicu iglom ili čačkalicom. Čak, najbolje je oba!

Načiniti dve rupice na relativno bliskom rastojanju (2-3 cm), pri čemu bi jedna bila manja a druga veća (svakako ne veća od 1.5-2.5 mm).

Zatim se ovaj papir sa rupicama (projektor) usmeri ka Suncu a nasuprot njemu postavi drugi beli papir (ekran). Pomeranjem ekrana udesimo da se na njemu pojave likovi Sunca. Veličinu projektovanih likova možemo menjati približavanjem ili udaljavanjem ekrana od projektora. Što je razmak između projektora i ekrana veći to će i likovi biti veći, ali i tamniji i mutniji.

Prilikom udešavanja prjekcije i posmatranja projektovanog lika posmatrač stoji leđima ili bokom okrenut Suncu (ne gleda u njega!). U jednoj ruci je projektor koji se usmeri ka Suncu a u drugoj ekran, u koji gledamo i trudimo se da njegovim pomeranjem "uhvatimo" projektovane lik(ove) Sunca.

VIŠE: Oprez: nipošto ne pokušavajte selfi tokom pomračenja Sunca!

Na ekranu se vidi mali Sunčev kotur, koji nije oštar i ne prikazuje detalje. Ali je moguće ispratiti kako svetli kružić Sunčeve projekcije vremenom biva okrznut Mesečevim likom, koji je taman pa se čini kao da je Sunčev lik nagrižen.

Uz svu skromnost ovo je ipak zanimljiv, jednostavan, ali i bezbedan način da se isprati ova pojava!

Izvor: Astronomsko društvo "Ruđer Bošković"

LepaiSrecna "Kamera opskura" (Camera obscura) je zanimljiv, jednostavan, ali i bezbedan način da posmatrate pomračenje Sunca! Evo kako da je napravite...