KAKO DA SPAVATE BOLJE U TOPLIM NOĆIMA: Rashladite se uz lake savete, čak i bez klime

Rashladite se i spavajte mirno uprkos visokoj temperaturi tokom tropskih noći! Evo saveta!

Shutterstock

Idealna temperatura za spavanje je malo iznad 18C stepeni, pa je razumljivo što su tropske noći često mnogima bez sna.

Spavanje sa uključenom klimom u spavaćoj sobi nije baš uvek preporučljivo, a najbolje bi bilo ako možete da uključite neki erkondišn u nekoj drugoj prostorij, a da on dobro rashladi čitav stan. Međutim, i bez klime možete da sprečite topao vazduh da ulazi u spavaću sobu. Provetrite je tokom ranih jutarnjih časova, dok još vlada svežina noći, a onda zatvorite sve prozore i zamračite ih roletnama.

Pre odlaska na spavanje izbegavajte kofein, kao i uređaje sa plavim svetlom (mobilni telefon, računar, tablet). Trudite se da vam stres i nerviranje ne pokvare odlazak na počinak.

Pripremite laganu posteljinu - biće dovoljan čaršav za pokrivanje, obavezno od pamuka ili lana. Ukoliko je prikladno, možete spavati potpuno nagi ili u vrlo lakoj pižami ili spavaćici. Svako kretanje vazduha u prostoriji će doprineti da se rashladite, pa se tako preporučuje da uključite ventilator ili otvorite prozor i ispred njega okačite vlažan čaršav. 

Ispred ventilatora možete da stavite posudu sa ledom ili boce zaleđene vode. U krevet stavite termofor napunjen hladnom vodom i kockicama leda.

Istuširajte se sat do dva pre planiranog odlaska na počinak i nemojte koristiti hladnu vodu, jer će vam tada biti još toplije kad se obrišete. U tropskim noćima, spustite dušek na sam pod, tu je najhladniji "nivo" u stanu.

Izvor: Lepa&Srećna