Svi volimo kada uđemo u organizovan i uredan dom. Postoji posebna mirnoća u osećaju da sve ima svoje mesto, bez pretraživanja gomile pošte ili nasumičnih sitnica. Ipak, početak sređivanja može biti prilično zahtevan. Zato je kuhinja idealno mesto za početak – i to iz više razloga.
Kako objašnjava Džilijan Ekonomu, vlasnica i vodeća organizatorka iz firme "Sort It Out":
"Kada je kuhinja uredna, kuvanje je lakše, a čišćenje manje stresno."
"Kuhinja se koristi svakodnevno, često više puta dnevno, i mesto je gde porodica i gosti provode mnogo vremena. Početak sa prostorijom ovakvog značaja odmah daje osećaj kontrole nad celim domom", dodaje Ekonomu.
Iako je ovo najbolja prostorija za početak i donosi najveći efekat, nije najjednostavnija. Kuhinja nije samo hrana – tu se nalaze šerpe, tiganji, kuhinjski aparati, posude za čuvanje hrane, boce za vodu, oprema za ručak i sredstva za čišćenje. Kada završite, efekat sređenosti osetiće se kroz ceo dom.
Kako da sređivanje kuhinje prođe bez stresa
Ekonomu preporučuje da krenete po zonama – npr. ostava, frižider ili jedna fioka. Ovako ćete lakše pratiti proces i nećete se osećati preplavljeno.
Prvi koraci:
- Počnite sa najlakšim zadacima kako biste "pokrenuli zamah", kao što su:
- bacanje hrane kojoj je istekao rok ili zamrznutih proizvoda oštećenih u zamrzivaču
- uklanjanje praznih sredstava za čišćenje
- odbacivanje posuda bez poklopaca
Ekonomu savetuje da tokom sređivanja imate tri kutije:
- Za otpatke
- Za stvari koje ostaju
- Za doniranje
Po želji, možete dodati i četvrtu kutiju za stvari koje pripadaju drugoj prostoriji (npr. sveske koje su slučajno završile u kuhinji), piše Food Republic.
Organizacija kuhinje – praktični trikovi
Nakon što očistite i sortirate sve, počinje zabavni deo – rekonfiguracija i organizacija.
Očuvajte svoje sisteme organizacije, ali se možete inspirisati i od poznatih stručnjaka:
- Ina Garten preporučuje da sve u ostavi bude jasno označeno i grupisano po kategorijama.
Ako imate duboke police u ostavi, kutije mogu pomoći da namirnice budu pregledne – jedna za peciva, druga za grickalice.
- Marta Stjuart savetuje da šerpe i tiganje okačite iznad šporeta radi lakog pristupa i praktičnog skladištenja.
Ovime vaša kuhinja postaje funkcionalna, pregledna i estetski privlačna, a sređivanje celog doma će biti znatno lakše.
BONUS VIDEO: