Svaka domaćica zna koliko se kuhinjski elementi brzo zamaste, naročito ako često pržite ili dinstate hranu. Masnoća iz kuvanja se taloži na površinama, stvarajući sloj prljavštine koji može biti težak za uklanjanje.

Jedan od najboljih načina da se izborite s masnoćom u kuhinji jeste prirodno sredstvo za čišćenje koje možete sami napraviti. Sve što vam treba jeste bela sirćetna kiselina i topla voda u jednakim delovima.

Ovu mešavinu sipajte u bočicu sa raspršivačem, poprskajte po masnim površinama i ostavite nekoliko minuta da deluje. Nakon toga, prebrišite mikrofiber krpom.

Ako se masnoća ne uklanja lako, dodajte malo deterdženta za suđe u smesu kako biste pojačali efekat čišćenja. Bitno je naglasiti da nikada ne koristite nerazblaženo sirće jer može oštetiti površine ormarića, naročito drvene ili lakirane.

zena cisti kuhinju 3.jpg
Foto: Shutterstock

Ova mešavina je pogodna za čišćenje prirodnog drveta, obojenih površina, laminata i plastike. Ako niste sigurni kako će reagovati površina vaših elemenata, testirajte je na nekoj manje vidljivoj površini pre nego što je nanesete na veću zonu.

Iako je sirće odličan čistač zahvaljujući svojoj blago kiselkastoj prirodi, ono nije pogodno za kamene površine poput mermera i krečnjaka. Kiselina može vremenom da nagrize prirodni kamen i dovede do oštećenja.

Redovno brišite kuhinjske površine kako biste sprečili nakupljanje masnoće i prljavštine. Koristite mikrofiber krpe, jer one bolje skupljaju prljavštinu od običnih sunđera.

zena cisti kuhinju 2.jpg
Foto: Shutterstock

Nemojte mešati sirće sa sodom bikarbonom, kao ni sa vodonik-peroksidom ili izbeljivačem, jer može doći do stvaranja toksičnih isparenja.

Koristite sirće i za druge namene, poput  čišćenja sudomašine i osvežavanja frižidera. Pročitajte i kako je nekim ženama kuhinja uvek uredna.

BONUS VIDEO:

01:00
Mamu napali jer čisti ćerkinu sobu Izvor: TikTok/themarklandhome