U susret dolazećim lepšim, dužim, sunčanijim danima kod većine ljudi budi se lepo raspoloženje, volja za životom buja i stiže inspiracija za mnoga dela. Neki od vas će ovaj višak pozitivne energije i motivacije iskoristiti za preuredjenje svog enterijera. Čovek je deo prirode i svaka promena utiče na naše raspoloženje u manjoj ili većoj meri, u zavisnosti od mnogih faktora. S dolaskom proleća u prirodi ponovo počinju da dominiraju boje spektra: zelena, žuta, razne nijanse crvene, za razliku od zimskog perioda gde su dominirale bela, siva, smedja i tonovi koji ne pripadaju vidljivom delu spektra i koji, verovatno, utiču na raspoloženje. Takodje, u proleće dani postaju duži i sunčaniji, što dodatno ističe lepotu boja. Jača sunceva svetlost i ugao pod kojim zraci padaju čine da su senke kraće nego u zimskom periodu.

Dakle, sve to ističe lepotu prirode i utiče na budjenje duha i inspiracije. Ukoliko imate želju, ali ne i jasnu ideju o tome šta biste promenili u svom domu, počnite od najjednostavnijeg, od sredjivanja. Osim što deluje rasterećujuće za um (ukoliko nije često), sredjivanje kuće ponekad može i da vas navede na konkretnu ideju o nekoj promeni.

Na primer, prilikom sredjivanja biblioteke, možete naići na neki predmet koji ste zaboravili i koji biste želeli da istaknete tako što ćete ga staviti na upadljivo mesto; ili ćete pronaći knjigu koja ce vas inspirisati da je pročitate i da se možda intenzivnije bavite nekom oblasti... Ako pomerite nameštaj, može vam se u trenutku učiniti da bi vam drugačiji raspored više prijao. Naravno, da ne govorimo o osveženju enterijera kupovinom i planiranjem nekog novog komada nameštaja, lampe ili umetničkog dela. Ukoliko ste u mogućnosti, popravite konfiguraciju svog računara dodavanjem neke komponente koju niste imali i to će vas učiniti srećnim.

PageBreak

Osvežite enterijer svetlim bojama

Sredjivanje doma može vas odvesti i u veće planove o potpunom renoviranju. Ako ste u mogućnosti, nemojte bežati od te ideje. Možda vas u prvom trenutku uplaši pomisao o obimu posla koji vas očekuje, ali nikako ne ispuštajte iz vida sliku i efekte zamišljene promene. Promenite izgled stana tako što ćete ga osvežiti novim bojama i izbaciti teške komade nameštaja, a time i zimsku atmosferu koja je do tada vladala u njemu.

Kabast nameštaj, teške zavese i ogromni tepisi, osim što nisu „in“, utiču i na raspoloženje. Enterijer treba uciniti svežim i prijatnim, što se postiže unošenjem lakših ili bar vizuelno lakših komada nameštaja jednostavnog oblika, uz što više svetlosti i svetlih površina. Uklanjanjem zavesa ili njihovom zamenom lakšim i svetlijim materijalima – izbor je na vama – jednostavno pustite da prolećna svetlost udje u vaš dom i istakne oblike, boje i promene koje ste učinili.

Ako je vaš stambeni prostor dovoljno veliki i ako procenite da je to funkcionalno, a saglase se i ostali ukućani, zamenite svoje prostorije i potpuno ih preuredite. Efekat je isti kao da ste se uselili u nov stan. Ukoliko ste putovali ili planirate putovanje, ostavite u svom domu mesto za neki autentičan suvenir koji ćete doneti sa sobom.

Kao što je i u prethodnim brojevima bilo reči, nije sva čar promene u kupovini – ako ste dovoljno vešti i maštoviti, prepravite neki stari komad nameštaja ili napravite nešto novo. Izbor i ideja su stvar vaše kreativnosti, mašte, volje i umeća. Dakle, počnite od spremanja. Za koju god opciju da se odlučite i iz kojih god razloga, vaš dom će zablistati osvetljen prolećnim suncem, i učiniti da se vi i vaši ukućani osećate bolje u njemu.