Retki izlasci iz domova su ovih dana, tokom epidemije korona virusa, najčešće usmereni na odlazak u nabavku osnovnih potrepština, ali pitanje koje građani najčešće postavljaju jeste kako da bezbedno kupujemo, a da se smanji rizik od prenošenja zaraze?

U brojnim evropskim zemljama zabranjen je rad buticima, restoranima i kafićima, ali i dalje nesmetano rade supermarketi, apoteke i – kiosci. Uličnim kioscima na kojima se prodaju novine u Italiji i Grčkoj nije ograničen rad, kao ostalim trgovinama, jer su na otvorenom i bezbedniji su za kupovinu.

Dr Svetlana Mladenović Janković, rukovodilac Centra za promociju zdravlja u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, kaže za Nedeljnik da je dobro iskoristiti, ukoliko postoji mogućnost da se nabavka obavi na otvorenom, bez ulaska u objekte, poput kupovine na kiosku ili takozvanim šalterima.

 Ovo su saveti doktorke Mladenović Janković:

1. Ukoliko je kupovina u zatvorenim objektima, najčešće je na samom ulazu istaknut maksimalan broj potrošača koji u istom trenutku mogu da se nađu u prodavnici, pa to treba i ispoštovati.

2. Ukoliko se čeka u redu ispred objekta ili u samoj radnji, vodite računa da rastojanje između vas i osoba oko vas bude 1-2 metra.

3. Kupovinu je poželjno obaviti u što kraćem vremenu kako bi se izbeglo predugo zadržavanje u zatvorenom prostoru, pa unapred pripremljen spisak može biti od koristi.

4. Kako bi izbegla kontaminacija proizvoda, potrebno je izbegavati premetanje proizvoda po rukama i njihovo vraćanje na police.

5. U svakom slučaju, korišćenje gela za dezinfekciju ruku pre i neposredno nakon kupovine doprinosi manjem riziku od potencijalne infekcije.

6. Izbegavajte da dodirujete lice tokom nabavke kako ne biste preneli viruse koji se mogu naći na policama, proizvodima i novčanicama.

7. Po dolasku kući, nakon temeljnog pranja ruku vodom i sapunom poželjno je da metalna, staklena i plastična pakovanja proizvoda prebrišemo vlažnom maramicom za dezinfekciju, i da voće i povrće dobro operemo, kao i radnu površinu na kojoj je obavljeno raspakivanje.

8. Dobra higijena, lična zaštita i socijalna distanca deluju preventivno u svakoj situaciji, pa i tokom kupovine.

Izvor: Nedeljnik