Varikina ili izbeljivač koristi se za ručno i mašinsko izbeljivanje veša, ali i pri čišćenju kuće - naročito za WC šolje, pločice, sanitarije. Ova tečnost je korisna i za dezinfekciju površina u kući, piše Lepa & Srećna.

Ova tečnost je rastvor natrijum hipohlorita, jačine 4 do 5 odsto, sadrži 40 g aktivnog hlora po litru tečnosti.

Za ručno pranje, koristi se 100ml varikine u 10l vode. Ne treba je mešati sa deterdžentom.  Rublje treba oprati, pa ostaviti da stoji u ovom rastvoru desetak minuta, a na kraju temeljno isprati. 

Vodite računa o činjenici da će izbeljivač uništiti boje. Veš u boji možete samo vrlo kratko i vrlo oprezno potopiti u rastvor varikine.

Varikina se može koristiti i za mašinsko pranje, tako što se oko 50 ml sipa u pregradu za predpranje, a deterdžent koristite uobičajeno.

Za otklanjanje mrlja, nikada nemojte sipati varikinu direktno na veš. Napravite jači rastvor - oko 50 ml na litar vode - pa u njega potopite rublje i ostavite da stoji pet minuta. Potom operite na uobičajen način.

Za pranje sanitarija, rastvorite 200 ml u 5 litara vode, oprati površine  a zatim isprati.

Za dezinfekciju treba napraviti rastvor u razmeri - jedan deo izbeljivača, četiri dela vode.

Ostaviti da stoji najmanje desetak minuta, a zatim isprati.

Ako su površine prekrivene keramičkim pločicama, izbeljivač nije potrebno ispirati.

Imajte na umu da dezinfekcija nije isto što i sterilizacija.

Sterilne površine su one sa kojih su svi mikrobi uklonjeni (uništeni), a dezinfekcija ih uklanja u toj meri da postanu bezopasni  po ljudsko zdravlje u normalnoj upotrebi.

Tako se, recimo, metalni pribor za jelo može samo dezinfikovati (na primer, kratkotrajnim izlaganjem visokoj temperaturi), dok  hiruški instrumenti moraju biti potpuno sterilni. 

Izvor: Lepa & Srećna