Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PERE ĆEBE A KAKO PREKRIVAČI OD RAZNIH MATERIJALA: saveti za sve tipove tkanina

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ništa lepše od toplog i mekog prekrivača usred zime, ali ova udobnost zahteva i dosta truda pri održavanju, piše Lepa & Srećna.

Najviše će isprljati oni prekrivači koje držite u dnevnoj sobi - tu su mrvice od hrane, kućna prašina, fleke od prosutih napitaka, pa i dlake kućnih ljubimaca.

Ni ćebad i prekrivači u spavaćim sobama nisu otporni na prljanje - čak i ako ste "zabranili" unos hrane i pića u prostorije za spavanje, ostaje kućna prašina, ali i masnoće koje svako ljudsko telo otpušta.

U dečijim sobama problem je obično lako rešiv. Tu se odlučujemo za prekrivače od pamuka koji se lako održavaju pa je dovoljno da ih ubacite u mašinu i operete na nešto višoj temperaturi - po deklaraciji proizvođača.

Međutim, šta je sa vunenim ćebadima? Ili sintetičkim prekrivačima  sa "flis" teksturom? Kako prati teške, punjene prekrivače? I da li se peru električna ćebad?

Evo odgovora na pitanja koje zanimaju svaku domaćicu.

KAKO SE PERE VUNENO ĆEBE

Vunena ćebad su dosta teška za održavanje. Olakšanje donosi činjenica da je vuna prirodno otporna na prljavštinu i fleke - ovaj čudesni materijal ih slabo ili nikako upija.

Zato ćete dobro uraditi ako tokom zime često vunenu ćebad dobro istresete, ostavite na suncu da se lepo provetre, a možete i da ih jako iščetkate čvrstom četkom za tkaninu - vodite samo računa da uvek vučete u istom pravcu i to - NIZ vlakna, kako ih ne biste oštetili.

Međutim, na kraju zime, ćebad se mora oprati. Proverite, za početak, da li na deklaraciji piše da je pranje dozvoljeno. Moguće je da obavezno hemijsko čišćenje i u tom slučaju nemate mnogo izbora.

Ako je pranje u mašini ipak dozvoljeno, imajte na umu da njihova težina može značajno da poraste kad se napune vodom.

Zato je najbolje da perete isključivo jedno po jedno, čak i ako su manjih dimenzija. Ćebe prvo stavite u mašinu i pustite da se bez ikakvog pranja dobro natopi u vodi sa malo deterdženta i stoji u toj vodi barem dvadesetak minuta. Koristite isključivo deterdžent za vunu. Ne smeju se koristiti izbeljivači.

Sada uključite pranje, ali odaberite ciklus za vunu i obavezno isključite centrifugu.

Neka to bude najkraći program za koji je vaša mašina predviđena.

Isperite dobro ćebe, a onda ga pažljivo izvucite iz mašine, bez uvrtanja i ceđenja.

Ostavite ga u kadici za veš da se malo po malo ocedi, a zatim podignite na sušač i složite ga tako da bude horizontalno položeno.

Nipošto ga ne sušite na suncu.

Povezane vesti

Punjeni prekrivači

Dobro proverite čime su vaši prekrivači punjeni i koliku temperaturu podnose.

Za njih važi pravilo da se, uz pranje na odgovarajućoj temperaturi u mašini, mogu blago centrifugirati.

Većina punjenih prekrivača dobro podnosi i sušenje u mašini, ali na niskoj temperaturi.

Ako želite da ovakav prekrivač ipak osušite na žici, potrudite se da ga ravnomerno prikačite štipaljkama celom dužinom. U suprotnom, može doći do deformisanja oblika (a i šara ako on nije jednobojan).

Prekrivači od sintetike

Laki prekrivači od sintetičkih tkanina sa "flis" tkanjem ne trpe visoke temperature pri pranju. Mogu da se "ućebaju" - dobićete nepravilnu površinu punu mekanih "bockica" - neprivlačnu i hrapavu na dodir.

Zato ovakvu ćebad perite u hladnoj vodi, a sa deterdžentom budite vrlo štedljivi - višak praška slepiće dlačice i dobićete loš rezultat.

Ako imate moderno "debelo" ćebe od sintetike - ono koje se zapravo, plete bez igala, rukovodite se uputstvima za vunu - ovde je važno da ga ne cedite previše i da ga sušite horizontalno položeno.

Ne koristite izbeljivače. Ako primetite neku fleku, pre pranja je natopite sredstvom za pranje sudova i kasnije isperite.

Povezane vesti

Električno ćebe

Verovali ili ne, i električna ćebad se peru. Važno je samo da pratite uputstva proizvođača - osim što treba da bude isključeno iz struje, morate obratiti pažnju da koristite samo hladnu vodu, blag deterdžent i NIKAKVE  izbeljivače ni omekšivače.

Centrifuga je zabranjena. Sušite ovakvo ćebe veoma dugo, jer sve mora biti potpuno suvo pre sledećeg uključenja.

Tekst: M. S. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije