Kada nemate dovoljno prostora, održavanje male kuhinje organizovanom može biti posebno izazovno. S pravim sistemom za organizovanje ona može delovati dvostruko veća, a dizajneri interijera dele omiljene trikove pomoću kojih ćete se s lakoćom rešiti nereda i malu kuhinju učiniti organizovanijom.

Sortirajte predmete koje svakodnevno koristite
Sortiranje predmeta s vremena na vreme nije naodmet, posebno kada se ne možete pohvaliti prevelikom kuhinjom. Od kuhinjskih ormarića, pa sve do ladica i polica, vaše kuhinjske predmete potrebno je ograničiti na one koje redovno koristite. Ako retko vadite vredno porculansko posuđe, sklonite ga van kuhinje.

Posude i kutije za odlaganje
Osim što vam mogu pomoći da ostanete organizovani i da držite kuhinjske zalihe pod nadzorom, odgovarajuće kutije i staklene posude vizualno su prijatnije od razbacanih kutija s hranom. Rasporedite kuhinjske zalihe od najčešće do najmanje korišćenih i zadržite popis datuma isteka proizvoda.

Prostor iznad kuhinjskih elemenata
Ne zaboravite na dragocen prostor iznad kuhinjskih ormarića. U maloj kuhinji svaki je centimetar bitan, a zanemarivanjem dela iznad ormarića propuštate iskoristiti dragocen prostor za skladištenje kuhinjskih potrepština. Dizajneri enterijera napominju da je i navedeni prostor poželjno lišiti nereda korišćenjem nekoliko predmeta poput vaza ili košara kako biste manje predmete držali pod kontrolom.

Dodatna radna površina

U malim kuhinjama radni prostor od velikog je značenja, a debela drvena daska za rezanje postavljena iznad neiskorišćenog dela šporeta ili preko sudopere izvrstan je način za proširivanje radne površine u kuhinji.

Očistite radnu površinu
Iako većina ljudi na radnim pločama voli da istakne kuhinjske uređaje, svedite ih na minimum. Ako patite od manjka prostora za odlaganje ili vam je potreban jednostavan pristup određenim kuhinjskim uređajima, uložite u žičane košare ili keramičke posude u koje ćete odložiti kuhinjske predmete kako bi radna ploča bila čista i lišena nereda.

Dodajte police u neiskorišćenje delove kuhinje

Većina malih kuhinja ne može se pohvaliti fantastičnim mestom za odlaganje, ali ako imate neiskorišćeni zidni prostor, razmislite o postavljanju polica. Bez obzira na to da li imate čudan ugao u kuhinji koji je neiskorišćen ili uski prostor između elemenata, dizajneri enterijera savetuju da razmislite o postavljanju polica i na taj način ostvarite dodatni prostor za odlaganje.

Sačuvajte radni prostor 

Umesto klasičnog postolja za noževe koji predstavljaju nepotreban predmet na radnoj površini, zamenite ga magnetnim držačem za noževe. Osim što obezbeđuje jednostavan pristup noževima, magnetni držač vašu radnu površinu spasava od nereda.

Neka vam fioke i kuhinjski elementi stalno budu uredni

Ove navike je teško da se rešite, ali dizajneri enterijera savetuju da prestanete da odlažete u fioke plastične posude i slične kuhinjske predmete bez razmišljanja. Ne morate ulagati u maštovit sistem organizovanja, ali neophodno je da fioke i ormarići budu čisti i uredni.

Budite kreativni sa svakim centimetrom u kuhinji

Ako ste počeli dizajniranje male kuhinje, razmislite o prihvatanju maksimalizma nad minimalizmom. Pored radne površine postoji mrtvi prostor, ali dodavanjem polica možete ga iskoristiti za odlaganje predmeta koje manje koristite. Ako se umesto kuhinjskih ormarića odlučite za otvorene police, možda ćete imati manje prostora za odlaganje, ali ćete bolje organizovati predmete zbog njihove vidljivosti.

Investirajte u kuhinjska kolica

Umesto kuhinjskog ostrva koji se u većini slučajeva ne uklapa u male kuhinje, razmislite o malim kolicima s prostorom za odlaganje. Kolica na točkovima mogu se lako gurnuti u stranu kad vam treba podni prostor, a takođe pružaju dodatnu radnu površinu i prostor za odlaganje.

Izvor: Stvar ukusa / tportal.hr