Obilne kiše mogu da izazovu ozbiljna oštećenja na imovini i zato treba da ih dočekate spremni, piše Lepa & Srećna.

1. Pregledajte krov. Zamenite polomljene crepove, poručite kod limara nove limene "uvale" na mestima gde se krov prelama, zakrpite novom folijom propala mesta ili odozdo pojačajte najlonom ako možete da priđete kroz tavanski prostor. Zamenite limene opšivke oko odžaka, zalijte silikonom sva mesta.

2. Očistite oluke i rigole. Izbacite opalo lišće, rigole pročistite od zemlje i trave. Čak i hitno iskopani kanalčići oko kuće bolje su rešenje nego kose padine koje uvode padavine direktno pod kuću.

3. Sve električne aparate koje držite u donjem nivou kuće (podrumu, suterenu, garaži) podignite makar na visinu jedne ili dve cigle. Ako je to nemoguće, isključite sve što trenutno ne koristite (na primer, veš mašinu).

4. Pripremite pumpu za izbacivanje vode. Proverite da li radi, namestite da vam bude pri ruci, pripremite produžni kabl.

5. Unesite sav baštenski nameštaj u kuću, a one komade koje ne možete, prekrijte i dobro pričvrstite.

6. Dok traju nepogode, nemojte putovati osim u slučaju hitne potrebe. U toku najjače oluje, nemojte izlaziti iz kuće i udaljite se i od prozora i vrata (pravovremeno proverite da li su zatvoreni).

7. Blagovremeno uklonite suvo granje sa drveća u dvorištu kao i sva stabla sklona padu. Ako to niste uradili na vreme, nemojte parkirati automobil u blizini.

8. Pripremite dovoljno namirnica, pijaće vode i lekova za period najavljenih nepogoda. Obezbedite mogućnost da pratite medije, čak i u slučaju nestanka struje.

Izvor: Lepa & Srećna