Farbanje uskršnjih jaja u pastelnim nijansama oduševljavaju iz godine u godinu, zato donosimo trik za pastelne tonove – izbeljivanje kore jaja.

Postupak je krajnje jednostavan, a rezultat odličan pa ako je i vama dosadila crveno-žuto-zelena klasika, probajte. Ne treba čak ni puno vremena.

Potreban materijal:

  • jaja
  • alkoholno sirće

Jaja stavite u posudu i prelijte ih alkoholnim sirćetom tako da budu potpuno pokrivena. Pazite da ni jedan deo ne proviruje izvan sirćeta jer neće pobeleti i kasnije će drugačije upijati boju. Ostavite ih u sirćetu 10-ak minuta pa ih prebrišite krpicom ili papirnim ubrusom tako da odstranite površinski sloj boje koji se otopio.

Opet jaja uronite u sirće na 10-ak minuta i celi postupak ponovite 3 do 4 puta dok ne dobijete željenu nijansu kore jajeta.

Jaja ne bi trebalo da stoje u sirćetu duže od 30-ak minuta – biće dovoljno čak i za najtamnija smeđa jaja.

Da biste nakon izbeljivanja obojili jaja, pripazite da budu sobne temperature (a ne hladna iz frižidera!). Stavite ih kuvati u sasvim hladnu vodu i nakon što voda provri, kuvajte ih još 10-ak minuta u vodi koja lagano vri.

Izbeljena jaja nešto su krhkija pa njima pažljivo rukujte, a čak i ona koja blago napuknu ne izgledaju loše.

Takođe brže primaju boju pa će biti dovoljno vrlo kratko vreme da poprime nežnu, pastelnu nijansu poput nežno plave kao na slici.

S obzirom na to da su jaja vrlo kratko u boji, boja se neće probiti kroz koru jajeta.

View this post on Instagram

A post shared by Ana-Marija Bujic (@anamarijabujic) on

Izvor: Da mi je nešto slatko