Priprema za novogodišnje i božićne praznike ne uključuje samo kupovinu poklona i kuvanje ukusnih jela. Bez obzira da li ćemo kod kuće ugostiti prijatelje i porodicu ili napustiti kuću za praznike, pre praznika, kuća mora biti spremna za njih.


Očistite kuću
Predstojeći praznici će doneti ogromne količine prašine, bilo da se radi o ukrasima, papirnim rolnicama za zavijanje poklona, torbama za poklon, samim poklonima, čestitkama itd. Pre nego što razmislimo o dekorisanju doma novogodišnjim svetiljkama moramo se pobrinuti da sve prostorije budu očišćene od nagomilanih stvari. Na kraju, sam kraj godine je takođe pravo vreme da se doniraju nepotrebne stvari. Posebno je važno očistiti kuću ako očekujemo posete.

Obezbedite dekoraciju
Praznični ukrasi mogu biti izuzetno primamljivi za kućne ljubimce i decu. I deca i kućni ljubimci su uzbuđeni zbog visećih ornamenata i sve se lako može pretvoriti u nered. Ako želimo da sve ovo zaštitimo od njih, najudobnije je staviti sve u poziciju koja im neće biti na raspolaganju. Ne zaboravimo da neke tradicionalne biljke mogu biti toksične, tako da ne moraju da dolaze u kontakt sa njima.

Zaštitite kuću od bilo kakvog požara

Ako stavimo svežu jelku u dom, onda moramo unapred preduzeti mere predostrožnosti. Božićno drvo je često uzrok kućnih požara, a posebno su fatalne ukrasne svećice. Zbog toga je važno da ga redovno zalivamo i potrudimo se da ostane sveže i naravno kontrolišemo osvetljenje. Pre svega, moramo zaštiti drvo od toplih aparata.

Vodite računa o utičnicama

Lampe i slični ukrasi mogu da dovedu do problema sa strujom. Ako se odlučimo za ukrašavanje koje sadrži ogromnu količinu svetiljki, mudro je da se pre toga provere sve utičnice a naročito produžni kablovi.

Pripremite tajmer

Potrošnja električne energije može biti mnogo veća tokom božićnih praznika, tako da moramo biti naročito pažljivi da ne dobijemo veliki račun na kraju meseca. Pripremite tajmer koji će uključiti sve ukrase u određenom satu i ugasiti ih u određeno vreme.

Očistite frižider

Bez obzira da li provodimo odmor kod kuće ili idemo na put, dobro je očistiti frižider. Ako smo daleko od kuće, stvarno ne želimo da se vratimo i pronađemo pokvareno mleko i hranu. Ako ostanemo kod kuće i pripremimo zabavu, frižider je neophodan za čuvanje zaliha hrane, tako da je takođe mudro napraviti dodatni prostor u njemu i baciti sve što nam više nije potrebno.

Zaštitite kuću

Ako idete u inostranstvo tokom praznika, mudro je da kuća bude zaštićena i sigurna. Zamolite komšiju za prikupljanje pošte, zalivanje cveća i sl. Pametno je takođe da dodatno zaštite kuću i na duge staze možda čak i kupite kameru koja će osigurati da znate tačno ko hoda po kući i da li se nešto neobično desilo.

Tekst: M. L.

Izvor: Ženski magazin