Nedoumica s kojom se susreću sve žene je da li je potrebno grudnjak koji smo nosile tog dana odmah oprati ili ga možemo bar još par puta nositi?

Na ovo pitanje odgovorili su stručnjak za tekstil i američki dermatolog pa pročitajte šta je u interesu vašeg grudnjaka, a šta u interesu vaših grudi.

U fioci svake žene postoji barem nekoliko grudnjaka, a većina ih ima zavidan broj. Nakupili su se tokom godina i svaki od njih priča svoju priču:  jedan sportski - za trčanje ili teretanu; jedan crveni - za Novu godinu; jedan crni čipkani brushalter; push-up za podršku - u svakom smislu; brushalter samo sa žicom; jedan pamučni; onaj bež što ide na sve; onaj prekrasni koji ste jednom kupili i nikad ga niste obukli jer vas žulja i onaj kojem više ne možete prepoznati boju, a teško i oblik, ali je tu za vas svaki dan i najbolji je.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko često treba da menjamo posteljinu, sunđere, krpe i peškire

E sad kad smo prošli kroz vašu fijoku pitanje koje si žene s vremena na vreme postave, a nitko ne zna pravi odgovor je: Koliko često prati grudnjak? To su se upitali i proizvođači grudnjaka te odgovor potražili kod njujorškog dermatologa Joshue Zeichnera, a on kaže: grudnjak treba prati barem jedno nedljno.

Jer, ako grudnjak perete ređe od preporučenog, na njemu se talože masnoće, prljavština, znoj i bakterije", objašnjava dermatolog i dodaje: "a on je najbliže vašoj koži i zbog toga bi trebao imati prioritet u pranju". Još radikalniji po ovom pitanju je Lexie Sachs iz laboratorija za tekstil pri Institutu za domaćinstvo u SAD-u. On kaže da se grudnjak treba prati nakon trećeg nošenja .

Naravno, zavisi od toga kakav ste imali dan. Ako ste bili napolju trčali okolo, znojili se, želećete da ga operere što pre. Ali ako ste ga obukli samo na nekoliko sati, to se ne računa kao dan nošenja", objašnjava Sachs.

PROČITAJTE JOŠ: Sređivanje ormana: 4 znaka da treba da bacite neki donji veš

Sad kad smo utvrdili koliko često treba prati grudnjak, evo kako bi to trebalo raditi da vam on duže traje. Preporučuje se ručno pranje u nekom blagom deterdžentu ili, ako baš morate, pranje u mašini na najnižoj temperaturi.

Pametno bi bilo, stručnjaci kažu, rotirati nekoliko grudnjaka kroz nedelju kako bi im produžili  vek. No, znamo i same da će na koncu opet sav teret pasti na onog 'jadnika' bez boje i oblika!

Izvor: Novi.ba