Saznajte šta je potrebno da ugradite podno grejanje u vaš dom, koliko to košta i koje su prednosti ovakvog vida zagrevanja prostorija.

Pošto je visina instalacija podnog grejanja od 10 do 12 cm, to znači da stolarija upravo toliko treba da je podignuta od ploče. Iz ovog uslova proizilazi da je podno grejanje lakše postaviti u fazi gradnje nego u završene objekte. U ovu visinu staje podloga, cevi, ravnajući sloj i završna obloga. Kao podloga može se koristiti stirodur u kombinaciji sa armaturnom mrežom ili gotove stiroterm ploče sa kanalima za cevi.

PROČITAJTE JOŠ: Štednja struje i grejanja i topliji dom: kako da PVC vrata i prozori dihtuju JOŠ BOLJE (VIDEO + URADI SAM)

Kao završna podloga za podno grejanje preporučuje se keramika, mermer ili granit jer su upravo ovi materijali vrlo dobri provodnici toplote. Takođe, može se postavljati dvoslojni ili troslojni parket. Parket od punog drveta se ne preporučuje jer može doći do njegovog rasušivanja a samim tim i do razilaženja parketa.

Preporučljiva temperatura polaznog voda za podno grejanje je 35 do 40 stepeni što nam daje na samoj površini poda optimalnu temperaturu oko 28 stepeni. Podno grejanje je odlično ako je izvor energije toplotna pumpa koja ima dobro iskorišćenje pri niskotemperaturnim režimima.

Vreme postavke podnog grejanja nije ništa duže od klasičnog, do dva dana za jedan stan prosečne kvadrature.

Kliknite OVDE za nastavak teksta o podnom grejanju!