Da spoj modernog i tradicionalnog nije uvek najsrećnije arhitektonsko rešenje pravi su primer zgrade glavnog grada, koje neretko i u samom srcu prestonice bude začuđene poglede prolaznika, a sve to zbog potpuno neskladno nadzidanih spratova.

PROČITAJTE JOŠ: TESLA KROV KOJI ĆE POŽELETI SVAKI SRBIN: jeftini solarni paneli proizvodiće struju 30 godina

Šta više, sudeći po spoju njihovih boja, materijala i stila moglo bi se slobodno reći da pojedini beogradske višespratnice žive svojevrsne paralelne živote.

Tako niz velelepnih zdanja u Krunskoj ulici odskora ruži prizor neuređenog nadzidanog sprata, koji ogolele fasade i neugledne spoljašnjosti potpuno odudara od svoje okoline.

Još najlošijih nadogradnji u Beogradu pogledajte OVDE!

PageBreak

Na teritoriji iste opštine oko kamere zabeležilo je još jedan interesantan prizor, te društvenim mrežama kruži i fotografija vračarske zgrade, očigledno iz predratnog vremena, čiji su novi stanari rešili da je oplemene ni manje ni više nego spratom drastično drugačije forme gradnje.

PROČITAJTE JOŠ: OVE BOJE U KUHINJI PRIVLAČE ZDRAVLJE I NOVAC: evo kako da okrečite kuhinju po feng šui pravilima

Iznad malog, pomalo romantičnog balkona i ornamentima ukrašenog luka pruža se pogled na nadzidani prostor, celom dužinom zastakljen modernom PVC stolarijom. Kao višnju na torti izvođači radova postavili su i dodatni nivo na čiji račun bi svaki esteta imao štošta da kaže.

Nekoliko ulica dalje, nadomak Skupštine grada, oronuli stambeni objekat dobio je tek nešto ugledniji sprat, ali još uvek u cigli, drugačije boje pride.

Još najlošijih nadogradnji u Beogradu pogledajte OVDE!

PageBreak

Različita rešenja za pojedine delove objekata, međutim, ne moraju da se ograničavaju na spratove. Tako se u dorćolskom naselju našla i zgrada koja, gledana sa jedne strane, deluje potpuno uobičajeno, ali iznenađenje sledi čim se skrene iza čoška.

PROČITAJTE JOŠ: 6 stvari u kući koje kradu bogatstvo: evo koji predmeti sprečavaju da NOVAC uđe u vaš dom (FENG ŠUI)

U istom delu Starog grada, u blizini pijace Bajloni nalazi se i objekat oko čije nadogradnje reklo bi se stanari nisu mogli da se govore, te je polovina nadzidanog sprata jedne, a polovina druge boje. Naravno, ostatak zdanja sačuvao je svoju originalnu - treću boju fasade.

Još najlošijih nadogradnji u Beogradu pogledajte OVDE!

PageBreak

Udaljavajući se od pijace, ulicom Džordža Vašingtona, pa do raskrsnice sa Bulevarom despota Stefana stiže se i do masivne sive grade, izgrađene u socrealističkom stilu, koja je isto tako "u svađi" sa svojim poslednjim spratom, ako već ne zbog stila gradnje, onda svakako zbog boje.

PROČITAJTE JOŠ: OVU TEČNOST IMA SVAKA ŽENA, A SUPER SKIDA FLEKE: celog leta čiste patike za samo 100 dinara

Maršala Birjuzova takođe bi se mogla pohvaliti svojim primerkom ovog tipa, te jedna od zgrada u ovoj ulici deluje naročito nekompaktno, pa i pomalo komično.

Još najlošijih nadogradnji u Beogradu pogledajte OVDE!

PageBreak

Ipak, svi navedeni primeri gotovo da padaju u senku jednog u najmanju ruku nesrećno osmišljenog projekta.

Prestonica se tako može pohvaliti i zgradama koje na svojim trošnim osnovama drže znatno uređenije, ali i dosta šire spratove, te svojim izgledom asociraju na pečurke koje niču širom grada.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA UKLONITE FLEKE OD ZNOJA SA MAJICE: ova dva sastojka iz kuhinje bršu ružne mrlje brzo i lako

Tekst: Ana Ristović 

Izvor: Blic