Predstavljamo vam uskršnju dekoraciju za sve maštovite porodice, jer će ova jaja doneti radost u vaš dom tokom praznika! Da li ste znali da sami možete da napravite jaja sa 3D tufnama, piše Lepa & srećna.

Možda vam zvuči komplikovano, ali ovaj trik za farbanje jaja vrlo je jednostavan, potrebno je da izdvojite malo vremena i uz minimalan trud i maštu dobićete trodimenzionalne tufne na jajima.

Za ovaj trik biće vam potrebne batik boje, boje koje se uglavnom koriste za tkaninu. Ove boje daju poseban sjaj jajetu, a čine i da 3D efekat bolje izgleda. Međutim, jaja sa 3D tufnama možete obojiti i običnom bojom za farbanje jaja, dok vam je za tufne u svakom slučaju potrebna pasta u boji.

Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite pastu u boji (na engleskom puffy paint) onda možete sami da je napravite od belog lepka, pene za brijanje i prehrambene boje. Kada to pomešate testirajte boje na papiru, a ovaj projekat sigurno će se dopasti deci.

Ove boje uvek daju savršejn 3D efekat zbog toga je najbolje da ih iskoristite za ovaj primer ukrašavanja jaja. Ali, ako vam postupak sa ovom bojom izgleda komplikovano onda probajte da dobijete sličan rezultat sa bojama u tubi koje možete kupiti u skoro svakom supermarketu ili knjižari. 

Važno je napomenuti da ukoliko se odlučite da obojite jaja batik bojama onda ona nisu za jelo, već samo za dekoraciju.

U posudu sipajte pola šolja proključale vode, 1 kašičicu alkoholnog sirćeta i 1 kesicu batik boje. Promešajte, ubacite jaje i sačekajte do 5 minuta kako bi primilo boju. 

Kada se obojena jaja osuše tufnama boje iz tube polako prekrijte 1/2 jajeta i ostavite tako da se suši 6 sati, ali ga postavite na polovinu koja nema tufne kako ne biste rad pokvarili. Kada se tufne osuše, napravite tufne na drugoj polovini jajeta i ostavite da se osuše tokom 6 sati.

Na kraju će vas rezultat 3d uskršnjih jaja oduševiti, a detaljan postupak ukrašavanja pogledajte u video prilogu!

Izvor: Lepa & srećna